Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Commission Vice-President Maroš Šefčovič receives organisers of the first successful European Citizens’ Initiative

DELA MED SIG:

publicerade

on

vatten-1024x324I morse (17 februari) tog kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič emot företrädare för organisationskommittén för den första framgångsrika Europeiska medborgarinitiativet, Right2Water, för ett formellt möte med alla kommissionsavdelningar som berörs av initiativet. Mötet, en laglig rättighet för arrangörerna enligt ECI-lagstiftningen, ger dem en möjlighet att förklara sina idéer och krav mer på djupet.

After a symbolic handover of the 1.68 million signatures by the organisers, Vice-President Maroš Šefčovič said:”Today is a good day for grassroots democracy. I am extremely happy to meet the organizers of this European Citizens’ Initiative. Their presence here proves the success of our joint efforts to make this ambitious new instrument of participatory democracy work. It is also positive news more generally, especially in an electoral year, as it shows how it is possible to mobilise and motivate citizens, even across borders.

“This initiative will receive very close attention today: this morning during the meeting here in the Commission and this afternoon in the public hearing in the European Parliament. I and my colleagues will be in listening mode, to get a deeper understanding of what exactly the organisers want. Then we will look at possible ways forward. Thank you.”

After listening to the views and arguments of the organisers, the Commission has until 20 March to decide on what follow-up it intends to give to this first European Citizens’ Initiative.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend