Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Taiwan och Kina håller ett historiskt möte

DELA MED SIG:

publicerade

on

0 ,, 17423235_303,00Den 11 februari blev ministern för Republiken Kinas råd för fastlandets angelägenheter (MAC), Wang Yu-chi, det första MAC-huvudet att sätta sin fot på kinesiska fastlandets mark.

Wang var på en fyradagarsresa till Nanjing för att träffa sin kinesiska motsvarighet Zhang Zhijun, chef för Taiwan Affairs Office, som förebådade ett nytt kapitel i relationerna över sundet. Mötet representerar de första officiella samtalen över sundet på ministernivå som hållits mellan Taiwan och Kina sedan 1949.

De två tjänstemännen tilltalade varandra med sina officiella titlar i sina inledande anföranden, varefter de gick bakom stängda dörrar för sitt möte.

Efter den första samtalsomgången enades båda sidor om att upprätta en regelbunden kommunikationsmekanism för att underlätta snabb och effektiv kommunikation, vilket lyfter fram utvecklingen av förbindelser över Sundet.

I ett tal vid Nanjings universitet dagen efter välkomnade Wang fastlandsstudenter att besöka Taiwan. ROC:s president Ma berömde den "extraordinära betydelsen" av detta första formella möte mellan de två högsta tjänstemännen över Sundet. Han sade också att han hoppades att Taiwan och Kina kommer att fortsätta att expandera och fördjupa utbyten på olika fronter och bevara den etablerade freden och välståndet mellan de två sidorna.

I ett uttalande den 11 februari välkomnade EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, det historiska mötet mellan Taiwans högsta tjänsteman över sundet med sin kinesiska motsvarighet tidigare samma dag. "Eventet visar den nivå av förtroende som uppnåtts sedan den nuvarande närmandeprocessen etablerades 2008, med ökande människor-till-folk-utbyten, praktiskt samarbete och ekonomiska förbindelser", sa hon.

Ashton "uppmuntrar båda sidor att fortsätta att ta initiativ som vidareutvecklar förbindelserna över Sundet på ett fredligt sätt". Taiwans utrikesminister gjorde ett uttalande som svar och sade att det välkomnade och var tacksamt för EU:s kommentarer. Förutom EU välkomnade USA också mötet: "Vi uppmuntrar myndigheterna i Peking och Taipei att fortsätta sin konstruktiva dialog, vilket har lett till betydande förbättringar i relationen över Sundet", sade taleskvinnan för utrikesdepartementet Jen Psaki.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend