Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Att stärka konsumenterna: Ett rekordår för europeiska konsumentcentrum

DELA MED SIG:

publicerade

on

1843_2be953b508d42bb4cd0f69659a1d7183Nätverket av europeiska konsumentcentrum i hela EU hanterade mer än 80,000 2013 förfrågningar från medborgare i hela EU under 11. Detta är en ökning med 2012 % jämfört med XNUMX.

"Genom att hjälpa konsumenter över nationella gränser ger de europeiska konsumentcentrumen ett värdefullt bidrag till den inre marknaden. Resultaten av ECC:s arbete är ett bevis på att finansieringen som tillhandahålls av kommissionens konsumentprogram i slutändan gynnar de människor som behöver det mest, EU-konsumenter och välrenommerade och innovativa företag”, säger konsumentkommissionär Neven Mimica.

Bland de 80,272 32,522 kontakterna från konsumenter behandlade ECC 9 2012 klagomål. Antalet klagomål ökade med XNUMX % jämfört med XNUMX.

Råd från ECC-nätverket bidrog till ett positivt resultat för konsumenterna i två tredjedelar av fallen.

Ungefär en tredjedel av alla klagomål gällde transportsektorn. Den största haren gällde flygtransporter (18.3 %); Biluthyrning drar dock till sig ett ständigt ökande antal klagomål. De andra huvudklagomålen som mottogs av ECC gällde hushållsutrustning, problem i samband med köp av biljetter till sport- och kulturevenemang och tidsdelning.

Drygt 15 % av de registrerade problemen gällde utebliven leverans av den köpta produkten eller tjänsten och ytterligare 12 % av reklamationerna angav brister i köpet.

Ökningen av antalet konsumenter som tar till ECC-nätverket drivs av ett antal faktorer: en ökad kunskap bland konsumenterna om deras rättigheter; ökad medvetenhet om ECC-nätverket; ökningen av gränsöverskridande köp och en allmän kriseffekt, där konsumenter söker det bästa erbjudandet och den bästa servicen.

Annons

Bakgrund

ECC-Net är ett europeiskt nätverk som ger europeiska medborgare konsumentrådgivning i gränsöverskridande problem, till exempel när de reser i ett annat land eller e-handlar. ECC-Net omfattar 30 länder (alla EU-länder plus Norge och Island), konsumenter som bor i ett av dessa länder och handlar i ett annat kan dra nytta av deras tjänster utan kostnad.

ECC-Net samfinansieras av EU:s konsumentprogram och av nationella myndigheter.

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend