Anslut dig till vårt nätverk!

EU

7th EU-Brasilien toppmötet: Ett strategiskt partnerskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

eu-brasilienSedan inrättandet av deras strategiskt partnerskap i juli 2007 har EU och Brasilien haft en allt starkare relation, med intensifierat samarbete via politiska utbyten på hög nivå i frågor av gemensamt intresse som rör våra ekonomier, globala utmaningar och om utrikespolitiska ståndpunkter i världen. I detta sammanhang kommer det sjunde toppmötet mellan EU och Brasilien att hållas i Bryssel den 7 februari 24.

Detta toppmöte kommer att ge tillfälle att utvärdera framstegen i samarbetet om sektorspolitik som konkurrenskraft och investeringar, forskning, teknik och innovation, transport och infrastruktur. Ledarna kommer också att diskutera globala utmaningar som internationell cyberpolitik och internetstyrning, klimatförändrings- och energipolitik och hållbar utveckling. Toppmötet kommer också att ge ett tillfälle att utbyta åsikter om regionala frågor i Latinamerika samt om internationell säkerhet och fredsfrågor såsom situationen i Iran, Syrien, fredsprocessen i Mellanöstern och afrikansk säkerhet.

President Herman Van Rompuy said: “Our relationship has been growing and deepening over the years and I look forward to discussing with President Rousseff on how our cooperation can be further strengthened. Cyberspace, which has become one of the most powerful instruments for global progress, is an area where we need to intensify co-operation to ensure that we can securely enjoy the benefits of new technologies while protecting a free and open internet.”

Commission President José Manuel Barroso said: “Our strategic partnership with Brazil has come a long way since the 2007 Lisbon summit. Since then we have been expanding our dialogue on political, economic and sectorial issues, such as education and research. Brazil is a like-minded partner with which we share many common interests. We want to build on these commonalities and cooperate more on how to handle climate change, define ways for sustainable development, respect human rights, and promote global trade and international security.

“The summit will also be an important occasion to confirm our joint commitment to an ambitious and balanced EU-Mercosur Agreement. Our bilateral economic relationship can be an important driver for growth and jobs on the two sides. I look forward to confirm our agreement on the Action Plan on Competitiveness and Investment, whose idea I launched on the occasion of our previous summit.”

EU kommer att representeras av Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Handelskommissionär Karel De Gucht förväntas också delta. Brasilien kommer att representeras av dess president Dilma Rousseff; hon kommer att åtföljas av utrikesminister Figueiredo och andra ministrar.

För mer information, se MEMO / 14 / 122.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend