Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Migranter: Ledamöterna stöder sjöräddnings regler för att förhindra ytterligare dödsfall till sjöss

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131202PHT29584_originalBindande regler om sök och räddning för att klargöra hur gränsvakter som tjänstgör i Frontex sjöoperationer ska hantera migranter och var de ska landsätta dem godkändes av medborgarrättskommittén på torsdagen. Reglerna godkändes informellt av parlamentets och rådets förhandlare den 11 februari.

”Våra huvudmål har uppfyllts: vi har obligatoriska regler om sök- och räddningsoperationer och om identifiering av migranter som fångas upp till sjöss; vi har tagit bort möjligheten till ”pushback” på öppet hav och vi har stärkt principen om ”non-refoulement”. Dessa nya regler kommer att göra det möjligt för Frontex att reagera mer effektivt och förhindra dödsfall till sjöss”, sade rapportören Carlos Coelho (EPP, PT).

Obligatoriska regler om sök och räddning

Texten definierar ”nödfaser” för sök- och räddningsoperationer och ger en tydlig skyldighet för enheter som deltar i Frontex-operationer att engagera sig och rädda liv. Reglerna om sök- och räddningsinsatser och landstigning av migranter kommer endast att omfatta operationer som samordnas av Frontex. Detta bör bidra till att skingra förvirring som skapats av EU:s medlemsländers olika tolkningar av internationell lag och praxis.

Identifiera avlyssnade migranter

Den ”operativa planen” som styr Frontex-samordnade gränsövervakningsoperationer måste hädanefter innehålla förfaranden för att säkerställa att personer som behöver internationellt skydd, offer för människohandel, ensamkommande minderåriga och andra utsatta personer identifieras och ges lämplig hjälp. Först efter att migranter har identifierats får möjliga tvångsåtgärder vidtas (identifieringsreglerna är obligatoriska, medan verkställighetsbestämmelserna är frivilliga).

Grundläggande rättigheter och principen om icke-avvisning

Annons

Ledamöterna skärpte texten för att säkerställa efterlevnaden av "non-refoulement"-principen, som säger att individer inte får återsändas till sitt ursprungsland eller något annat land där det finns risk för förföljelse, tortyr eller annan allvarlig skada.

Gränsbevakningstjänstemän som överväger att landa avlyssnade eller räddade personer i ett tredjeland måste följa vissa förfaranden (t.ex. identifiering, personlig bedömning, information om platsen för landstigning, etc.). Deras handlingar kommer att bli föremål för inspektion.

"Även om ingen migrant hittills har landsatts i ett tredje land som en del av en Frontex-koordinerad operation, är det fortfarande mycket viktigt att fastställa tuffa regler för att säkerställa att om detta händer, det sker i full överensstämmelse med ”non-refoulement”-principen och respekt för de berörda migranternas grundläggande rättigheter”, sade föredraganden.

Inga "pushbacks" på öppet hav

En bestämmelse som tillåter ”pushback”-operationer på öppet hav har tagits bort från texten. Den enda möjligheten som återstår är att "varna och beordra" fartyget att inte gå in i en medlemsstats territorialvatten.

Att rädda människor i nöd ska inte vara ett brott

"Skeppsbefälhavaren och besättningen bör inte utsättas för straffrättsliga sanktioner enbart av den anledningen att de har räddat personer i nöd till sjöss och fört dem till en säker plats", står det i ett skäl som införts av parlamentsledamöter i texten.

Verktyg för solidaritet och ansvarsdelning

Som efterfrågat av parlamentsledamöter upprepar texten att medlemsländer som står inför migrationstryck kan aktivera flera solidaritetsverktyg (inklusive mänskliga, tekniska och ekonomiska resurser) i händelse av en plötslig tillströmning av migranter.

Nästa steg

Avtalet ska gå till omröstning av parlamentet som helhet i april.

Resultat av omröstningen i utskottet: 35 röster mot två, med tre nedlagda röster

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Ordförande: Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES)
Förfarande: Vanligt lagstiftningsförfarande (medbeslutande), överenskommelse vid första behandlingen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend