Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Parlamentet efterlyser tuff, bindande EU-regler för att utrota konfliktmineraler

DELA MED SIG:

publicerade

on

konfliktmineraler_0Europaparlamentet i dag (26 februari) antog en rapport om konfliktmineraler, som utarbetats av Green MEP Judith Sargentini. Rapporten kommer vid en avgörande tidpunkt, med Europeiska kommissionen redo att lägga fram förslag om konfliktmineraler nästa vecka.

Sargentini kommenterade efter omröstningen: "Ledamöterna har idag levererat ett tydligt och lägligt budskap om behovet av robusta bindande EU-regler för att ta itu med problemet med konfliktmineraler. Med EU-kommissionen planerad att lägga fram förslag om konfliktmineraler nästa vecka hoppas vi att den kommer att lyssna till dagens omröstning och lägga fram den starkaste möjliga lagstiftningen. Frivilliga projekt kommer inte att göra susen: vi behöver bindande regler som täcker en heltäckande lista över naturresurser och inte bara en smal lista över mineraler.

”Transparens i leveranskedjan är avgörande för att förhindra att konfliktmineraler dyker upp i våra konsumentprodukter, som telefoner, bärbara datorer och andra elektroniska varor. För detta ändamål måste meningsfulla EU-regler säkerställa att alla företag i leveranskedjan (från gruvan till slutkonsumenten) bör vara skyldiga att följa OECD:s due diligence-standarder. Detta innebär att man undersöker deras leveranskedja för att fastställa att de inte bidrar till konflikter. Detta måste backas upp med tuffa sanktioner för bristande efterlevnad.

"Utvinning av mineraler och resurser i utvecklingsländer bör leda till utveckling och förbättring av livet i deras samhällen i stort; den ska inte användas för att finansiera eller underblåsa konflikter. Fenomenet konfliktmineral är nu välkänt och vi har gott om bevis att agera. Det kan inte finnas några ursäkter. Vi hoppas att kommissionen kommer att ta hänsyn till dagens omröstning och se till att dess förslag är så tuffa som möjligt.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend