Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"92% av ledamöterna vill tillgängliga webbplatser, nu rådet måste agera", säger EBU

DELA MED SIG:

publicerade

on

6Den 26 februari gav parlamentsledamöterna sitt överväldigande stöd till de genomgripande ändringar som föreslagits av IMCO-kommittén om det föreslagna direktivet om tillgänglighet till offentliga organs webbplatser. De 30 miljoner EU-medborgare som är blinda eller synskada påverkas oproportionerligt mycket av otillgängligheten av webbplatser, så European Blind Union (EBU) välkomnar det starka budskap som Europaparlamentet skickar till EU:s regeringar.

"När 92 % av parlamentsledamöterna uppmanar till handling, anser vi att rådets medlemmar bör lyssna och engagera sig i den demokratiska processen", sade EBU:s ordförande Wolfgang Angermann.

Direktivet om tillgänglighet till offentliga organs webbplatser finns med i det grekiska ordförandeskapets arbetsprogram, men ordförandeskapet har inte schemalagt ett enda möte för att diskutera detta ärende. Angermann tillade: "Det räcker inte för det grekiska ordförandeskapet att ha detta direktiv på sin "att göra"-lista; om ordförandeskapet vägrar att organisera ett möte för att diskutera direktivet med medlemsländerna så blockerar de faktiskt lagstiftningsprocessen."

EBU vill nu ha snabba åtgärder från det grekiska ordförandeskapet för att säkerställa att diskussionerna i rådet börjar inom några dagar. "Underlåtenhet att agera kommer att försena nya regler i många månader och därför vara enormt skadligt för de 30 miljoner blinda och synskadade EU-medborgare som kämpar för att få tillgång till information och tjänster online. Människor med synförlust har stängts ute från onlinevärlden alldeles för alltför länge. lång", sa Angermann. "EBU vill nu att rådet ska ta äganderätten till denna fråga och uppfylla sina skyldigheter enligt Förenta staterna Nationernas konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi söker ett brådskande möte med företrädare för det grekiska ordförandeskapet för att diskutera nästa steg."

Den 26 februari antog Europaparlamentet en lagstiftningsresolution om direktivet om tillgänglighet till offentliga organs webbplatser. 593 parlamentsledamöter godkände texten (40 röstade emot, 13 nedlagda röster).  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend