Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Pakter över sundet om meteorologi och seismologi undertecknade i Taipei

DELA MED SIG:

publicerade

on

taiwan_china_talks_twn03_41356755Taipei-baserade Straits Exchange Foundation (SEF) och Association for Relations Across the Taiwan Straits (ARATS) med huvudkontor i Peking höll sin 10:e samtalsrunda den 27 februari i Taipei City, och slöt två avtal om samarbete inom meteorologisk och seismisk övervakning.

Pakterna, som förväntas bidra till att skydda liv och egendom på båda sidor om sundet, undertecknades av SEF:s ordförande Lin Join-sane och ARATS president Chen Deming.

"Dessa två avtal kommer att ge myndigheter från båda sidor enkel tillgång till mer data, vilket möjliggör mer exakta jordbävningsmätningar och förutsägelser, samt bättre förståelse för förändringar i vädersystem, särskilt med hänsyn till extrema väderhändelser och destruktiva vädret," sa Lin .

SEF-ARATS-förhandlingar har spelat en nyckelroll i utvecklingen av stabilitet över sundet, säkerhet i Östasien och ekonomiskt välstånd i Taiwan och Kina, noterade han.

De två kvasiofficiella organisationerna har undertecknat 21 avtal sedan 2008 i frågor som handel, direktflyg, livsmedelssäkerhet, brottsbekämpning, ömsesidig rättslig hjälp och hälsovård.

De senaste förhandlingarna ägde rum i kölvattnet av ett möte den 11 februari i Nanjing mellan Taipeis minister för fastlandsfrågor, minister Wang Yu-chi, och Pekings minister för Taiwan-frågor, Zhang Zhijun, de första samtalen på ministernivå mellan de två sidorna på 65 år. ROC:s president Ma Ying-jeou har kallat Wang-Zhang-mötet "en viktig milstolpe på vägen mot fred och välstånd."

Viktiga frågor som man kommit överens om för nästa omgång av SEF-ARATS-samtal är en pakt om handel med varor, en mekanism för tvistlösning, skattesamarbete och undvikande av dubbelbeskattning, inrättandet av ömsesidiga representationskontor, samarbete om miljöskydd och samarbete om luftfart säkerhet.

Annons

Den 11:e förhandlingsrundan väntas under andra halvan av året, sade SEF.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend