Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Ledamöterna kräver påföljder för att ta itu med EU:s brister i mänskliga rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

a034e006f1b1ba961277c022cd0c4f83The European Commission must “immediately” set up a system to monitor member countries’ compliance with EU values and accession criteria, stated a Resolution passed by Parliament on 27 February. This monitoring system should include binding recommendations and penalties for breaches, such as freezing EU funds, MEPs add.

Resolutionen, som godkändes med 312 röster mot 244 och 27 nedlagda röster, analyserar respekten för grundläggande rättigheter i EU 2012.

“In all EU countries there are breaches of EU values, principles and legislation. There are still too many places in Europe and too many cases that show that there are shortcomings. If the EU wants to be a moral force that will influence the rest of the world in a good way it has to be strict with itself,” said the rapporteur, Louis Michel (ALDE, BE).

Övervaka efterlevnaden av EU:s värderingar

The European Commission should “immediately” set up a new system to monitor compliance with the EU accession criteria, commonly known as the Copenhagen Criteria, regularly and in an objective manner, says the text. This new ‘Copenhagen mechanism’ would serve to set indicators, draw up binding recommendations and impose penalties such as freezing EU funding for countries that fail to comply. This should be done in an objective way, avoiding any double standards, it adds.

MEPs also suggest revising EU Treaty Article 7 (rules for determining whether there is a clear risk of a serious breach of EU values in a member state). The aim would be to separate clearly the “risk” and “violation” stages. To help prevent breaches of EU values in the long term, MEPs also call for the creation of a “Copenhagen Commission” of independent high-level experts on fundamental rights.

Hjälpa migranter i nöd till sjöss

Annons

Parliament calls on the EU and its member states to review any laws that could be used to punish people assisting migrants in distress at sea. Rescue efforts “should be welcomed and (…) never lead to any form of sanctions”, it states. MEPs also express regret that even under the EU’s new asylum system, children applying for international protection could be put in prison.

Rätt att dö med värdighet

Parliament also calls for respect for dignity at the end of life, by ensuring that “decisions expressed in living wills are recognised and respected”. MEPs ask EU countries to protect freedom of religion or belief, including the freedom of those without a religion not to suffer discrimination.

Rättigheter för minoriteter och personer med funktionsnedsättning

Resolutionen betonar behovet av att skydda nationella minoriteter, regionala språkgrupper och konstitutionella regioner på EU-nivå och inrätta ett övervakningssystem som bygger på exemplet med nationella romska strategier. Nationella minoriteter utgör över 10 % av EU:s befolkning, står det i resolutionen.

Ledamöterna uppmanar också nationella regeringar att investera mer i politik för att integrera personer med funktionsnedsättning i samhället genom att ta bort alla former av diskriminering och begränsningar av deras rätt att rösta och ställa upp i val. Medlemsstaterna bör också hjälpa dem att leva självständigt, lägger texten till.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend