Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

Ledamöterna uppmanar stöd för demokratin i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140226PHT37140_originalDebatt om Ukraina: (översta raden från vänster) Štefan Füle, José Ignacio Salafranca, Hannes Swoboda; (mitten raden från vänster) Guy Verhofstadt, Rebecca Harms, Ryszard Czarnecki; (nedre raden från vänster) Helmut Scholz, Jacek Kurski, Adrian Severin

De dramatiska händelserna i Ukraina som har lett till mer än 80 dödsfall och att president Viktor Janukovitj tagits bort från makten förändrade landet och EU borde träda in nu för att stödja demokratin, sa parlamentsledamöter från hela det politiska spektrumet i en plenardebatt om dess framtid. 26 februari. Talare hyllade ukrainares mod och underströk att de fritt borde kunna bestämma sitt eget lands framtid.

Utvidgningskommissionär Štefan Füle talade för EU:s höga representant Catherine Ashtons vägnar och beskrev tre faktorer som krävs för en varaktig lösning: en omfattande konstitutionell reform, bildandet av en ny inkluderande regering och fria och rättvisa val. Han sa att situationen lägger ett stort ansvar på den nya ukrainska regeringen att genomföra de förändringar som folk har bett om och på EU att se till att dessa förändringar är hållbara.

José Ignacio Salafranca, en spansk medlem av EPP-gruppen, sa: "Det har tagit tre månader att bli av med president Janukovitj, men stabiliteten i landet och återhämtningen av dess ekonomi kommer säkert att ta mycket längre tid än så." Han tillade: "Europeiska unionen måste leda en internationell givarkonferens tillsammans med USA, Ryssland, Internationella valutafonden och andra viktiga aktörer."

Hannes Swoboda, den österrikiska ledaren för S&D-gruppen, efterlyste reformer i Ukraina och sa: "Detta är en steg-för-steg-process, men den måste börja nu." Han betonade också att EU-medlemskapet vid slutet av vägen borde vara möjligt och uppmanade Ryssland att "försöka bli vän med det ukrainska folket, inte bara med oligarkerna".

Guy Verhofstadt, den belgiske ledaren för ALDE-gruppen, sa att protesterna inte var mot Ryssland, utan mot "skurkarna och oligarkerna" vid makten i Ukraina. Han sa att EU kunde ha lanserat sanktioner tidigare, men att när de tillkännagavs visade de sig vara en "gamechanger". Han efterlyste också viseringslättnader för ukrainare.

Rebecca Harms, den tyska medordföranden för den gröna gruppen, sa: "Ukrainas folk har fått vårt stöd och vårt engagemang och detta är något de värdesätter och vill ha."

Ryszard Czarnecki, en polsk medlem av ECR-gruppen, sa: "Vi bör inte vara döva för att Ukraina knackar på Europas dörr och vi bör tydligt säga att det i en framtid finns ett utrymme för Ukraina i Europeiska unionen."

Annons

"Maktskiftet i Kiev verkar ha gått igenom som önskat, men den sociala konflikten som har slitit isär Ukraina i flera år är långt ifrån löst", säger Helmut Scholz, en tysk medlem av GUE/NGL-gruppen.

Jacek Kurski, en polsk medlem av EFD-gruppen, kritiserade EU:s reaktion på krisen och sa att den "avslöjade vår passivitet, vi agerade på ett mycket svagt och ödmjukt sätt medan Ryssland agerade starkt".

Adrian Severin, en grupplös medlem från Rumänien, fokuserade på de omedelbara utmaningarna som Ukraina står inför: "Undvik anarki, undvik ekonomisk konkurs, undvik statlig uppdelning." Han tillade: "Alla andra prioriteringar, oavsett hur berättigade och legitima de än är, bör anses vara av sekundär betydelse."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend