Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Teknik är för viktig för att lämnas åt män!"

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilderEuropas digitala ekonomi och appsektor blomstrar, men var är kvinnorna?

Fakta om kvinnor i den digitala ekonomin:

  • Endast 9 av 100 europeiska apputvecklare är kvinnor.
  • Endast 19 % av ICT-cheferna är kvinnor (45 % kvinnor i andra tjänstesektorer).
  • Endast 19 % av IKT-företagarna är kvinnor (54 % kvinnor i andra tjänstesektorer). Mindre än 30 % av IKT-arbetskraften är kvinnor.
  • Antalet kvinnliga datautexaminerade minskar (3 % av kvinnliga akademiker jämfört med 10 % av manliga akademiker).

Europeiska kommissionens vice ordförande NeelieKroesEU sa: "Teknik är för viktigt för att överlåtas till män ensamma! Varje vecka träffar jag fler och fler inspirerande kvinnor inom tekniken. IKT är inte längre för de nördiga få – det är coolt, och det är framtiden! Endast 9 % av appen utvecklare är kvinnor? Kom igen! Testa kodning, se hur roligt det kan vara! Vi ville ge en plattform för kvinnor att berätta om sina berättelser om att ta sig framåt inom tekniken. Och det finns så många framgångshistorier där ute – så dela gärna din och hjälp oss att inspirera nästa generation!”

Gå med i kampanjen: Kolla in den här samlingen av videor på ICTladies. Du kan göra din egen video med din berättelse om livet i den digitala sektorn. Dela din video till Varje tjej digital Facebook-sida.

Europeiska kommissionen lanserar idag en kampanj för att hitta och hylla förebilder för att uppmuntra unga kvinnor och flickor att studera och göra karriärer inom IKT. Kommissionen bjuder in kvinnor (och män!) att skapa en video och dela sin egen digitala framgångssaga för att inspirera flickor och kvinnor att tänka på teknik. Kvinnor kan göra stora karriärer inom teknik, vilket vittnas av de inspirerande kvinnorna som startade kampanjen:

Monique Morrow@mjmorrow, från Schweiz, säger att IT är en väg hon aldrig trodde att hon skulle ta. Men hennes förmåga att lösa problem fick henne in på fältet; sedan dess har IT tagit henne över hela världen, över många domäner, erbjudit henne många intressanta upplevelser, hon tycker verkligen om det och tycker att det är roligt;

Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4, från Frankrike, arbetar med IKT för utveckling. Hon talar om en transformerande kraft av IKT som katalysatorer för kvinnors egenmakt och hur anslutningen av Bangladesh till den digitala eran förde henne till det hon gör nu. Hennes råd till tjejer? "Gör DET, gör DET, gör DET"!

Annons

Sofia Svanteson@sofiasvanteson, från Sverige, råder unga kvinnor som funderar på en karriär inom tekniken att hålla ett öppet sinne om vad teknik kan användas till. Hon tror att framsteg inom tekniken inte kan vara för teknikens skull; när något är användarvänligt och meningsfullt, det är då det kan förändra människors liv till det bättre. Sofia tycker att det är fantastiskt att vara en del av denna process.

Eva Berneke från Danmark, Anneke Burger från Nederländerna och Naomi Shah från USA delar också med sig av sina berättelser. Hitta fler inspirerande berättelser här..

Bakgrund

Denna kampanj bygger på en Kommissionens studie om kvinnor inom IKT-sektorn, som fann att det bästa sättet att få fler kvinnor till teknikjobb är genom att ge inspirerande tekniker och på så sätt göra dem till förebilder. Att identifiera karriärvägar att inspirera kan också hjälpa kvinnor som redan arbetar inom tekniken att stanna i sektorn under hela sin karriär.

Att locka fler kvinnor till teknikkarriärer är en ekonomisk nödvändighet. Om kvinnor hade digitala jobb lika ofta som män, skulle den europeiska BNP kunna höjas årligen med cirka 9 miljarder euro (1.3 gånger Maltas BNP). enligt studien. Organisationer som är mer inkluderande av kvinnor i ledningen uppnår 35 % högre avkastning på eget kapital och 34 % bättre totalavkastning till aktieägarna än andra jämförbara organisationer.

Kvinnor är också särskilt underrepresenterade i chefs- och beslutsfattande positioner. Även om detta är ett allmänt problem är andelen kvinnliga chefer inom IKT mycket mindre än i andra sektorer: 19.2 % av de anställda inom IKT-sektorn jämfört med 45.2 % av de anställda utanför IKT-sektorn har kvinnliga chefer.

Kvinnliga entreprenörer inom IKT-sektorn tjänar 6 % mer än kvinnliga icke-entreprenörer i samma sektor. Kvinnliga entreprenörer inom IKT-sektorn är mer nöjda med sina jobb, har en starkare känsla av ett väl utfört arbete och tjänar mer än kvinnliga anställda icke-entreprenörer inom IKT-sektorn. På den negativa sidan rapporterar de dock en högre stressnivå.

För att förvärra problemet lämnar kvinnor sektorn mitt i karriären (fenomenet "läckande pipeline") i större utsträckning än män. Faktum är att 20 % av kvinnorna i åldern 30 år med IKT-relaterade kandidatexamen arbetar inom sektorn, medan endast 9 % av kvinnorna över 45 år med dessa examina gör det.

Samtidigt rapporterar arbetsgivare att de har problem med att hitta IKT-proffs och Europa kan snart möta en brist på upp till 900 000 IKT-arbetare – potentiellt missa en möjlighet att bekämpa massiv arbetslöshet och riskera dess digitala konkurrenskraft.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend