Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Yttrande: Ukrainakrisen - tillbaka till Jalta

DELA MED SIG:

publicerade

on

Yalta_Conference_(Churchill,_Roosevelt,_Stalin)_(B&W)EU:s förnekande av att sätta den ukrainska krislösningen på ett "direkt demokrati"-spår, och föredrar "diplomatiska vägar", påminner om den förlegade stilen från Jaltakonferensen (februari 1945) på Krim, när politiska ledare beslutade om en ny världsordning för människors "goda", men utan att rådfråga dem.

Efter andra världskriget fanns det dock ett 80-tal stater, medan det numera finns mer än tvåhundra och antalet växer ständigt, inspirerat av vidareutvecklingen av demokratiska livsstilar som respekterar människors identiteter och kulturer.

Efter kommunismens fall dök nya stater upp på den europeiska kartan: bredvid Balkan blev det en ny start för tjecker och slovaker, som hävdade att efter "skilsmässan" förbättrades förhållandet. Nuförtiden är skottarna potentiellt på väg att skapa sin egen oberoende stat, med en folkomröstning planerad till september. Direktdemokrati är definitivt inne.

Det är ingen mening att förklara folkomröstningen på Krim för "illegitim" i jämförelse med den "legitima" och "väl förberedda" skotska – det är inte Krimbornas fel att deras president störtades i ett våldsamt våld. statskupp och det finns ingen "legitim" regering att arbeta med.

EU:s insisterande på att bibehålla Ukrainas territoriella integritet mot alla odds, med hänvisning till de memorandum som upprättats i efterdyningarna av Sovjetunionens kollaps och "internationella förpliktelser" verkar stå i motsättning till historiens sak - i den moderna världen är kulturell identitet viktigast. Världen har förändrats och man kan idag inte dra gränslinjer på kartan Roosevelt, Stalin och Churchill en gång gjorde vid Jaltas bord.

Skapandet av den ukrainska staten av Lenin i inbördeskrigets lågor var en lysande manöver för att besegra de vita gardens tsararmé. Ukrainare förbjöd sedan "separatister" och gjorde sitt bästa för att bekämpa de vita gaurderna, som stod fast mot vad de kallade "balkaniseringen" av Ryssland. Vinnarna, kommunisterna, höll sitt löfte genom att skapa en stat, komplettera den med traditionella ryska provinser och stödja tvåspråkighet.

Situationen förändrades drastiskt efter kommunisternas fall, när "ukraniseringspolitiken" lanserades. Den rysktalande befolkningens kamp under två decennier för sina rättigheter för språklig och kulturell identitet resulterade i en kort period av uppgradering av ryska till ett "regionalt" språk i sydöstra delen av 2012. Prestationen gick förlorad i efterdyningarna av Maidan Square pro-europeiska protester när Rada tog bort statusen. Gesten togs som en offensiv av rysktalande i de östra provinserna, där upp till 90 % av befolkningen fortfarande anser att det är deras modersmål.

Annons

Återkomsten av "Ukrainiseringspolitiken", där befolkningen identifierade sig som ryssar, släppte ridån för språkpolitikens pågående drama som har förbrukat enorm energi, resurser och tid under hela självständighetsperioden från 1991 och framåt. De breda statliga programmen som syftar till att etablera det ukrainska språket över hela territoriet, inklusive den traditionella sydöstra delen, har tydligt förkastats av befolkningen, som har insett att europeisk integration innebär att deras identitet utrotas.

Ingen mening med att skylla Kreml för den nuvarande schismen - Radas beslut om det ryska språket visade sig vara ödesdigert för projektet att skapa en ukrainsk nation av territorier som samlats inom olika politiska sammanhang av Lenin, Stalin och Chrusjov. Nationalisternas antiryska känsla släpptes för långt för att lämna ett hopp om harmoni i ett samhälle ledd av politiska krafter i Rada, som bara representerar en del av landets befolkning.

Skottarna har förklarat i vilken utsträckning identitet spelar roll - de har inte glömt den under 400 år, hur kan man därför förvänta sig att ryssar ska glömma sin under ett par decennier inom ett självständigt Ukraina?

Avslöjandet av den europeiska integrationen som eliminering av rysk identitet drar nya skiljelinjer över kontinenten. Det finns ingen anledning att samlas i Jalta igen för att definiera dem: Samuels Huntingtons teori om "civilisationernas sammandrabbning" håller på att bli verklighet. Våldsamma konfrontationer om kultur ökar i Ukraina – EU kommer att förlora mot Kreml om det fortsätter att förneka krisens natur, som bottnar i undertryckandet av den ryska kulturella identiteten i den unga ukrainska staten.

Den ortodoxa civilisationen håller snabbt på att samla sitt rike. Ingen idé att skylla på.

 

Anna van Densky

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend