Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kvinnor innovatörer pris 2014: kommissionen hedrar vinnarna från Tyskland, Nederländerna och Spanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

c13ee9bb7eFor International Women’s Day, the European Commission announces the winners of the 2014 EU Prize for Women Innovators. They are Saskia Biskup (Germany, first prize), Laura van ‘t Veer (The Netherlands, second prize) and Ana Maiques (Spain, third prize).

Tävlingen firar kvinnor som har kombinerat sin vetenskapliga kompetens med en chef för företag för att starta innovativa företag. Det är öppet för kvinnor som har dragit nytta av EU: s forsknings- och innovationsprogram. De tre vinnarna kommer att få sina priser från Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso vid invigningsceremonin Innovation konvention 2014, Europas främsta innovationsevenemang som kommer att äga rum i Bryssel den 10 och 11 mars.

President Barroso said: “I want to congratulate these three outstanding scientists and entrepreneurs on their achievements. Their work is advancing knowledge, and making a contribution to economic growth and to quality of life in Europe. Just as importantly, they are a great example to women everywhere of the exciting options open to them.”

Máire Geoghegan-Quinn, European Commissioner for Research, Innovation and Science, said: “Despite some advances in recent years, women in research and entrepreneurship remain a minority. This is a waste of talent that we cannot afford. We have to foster gender equality and also raise the profile of successful women innovators. This prize does exactly that.”

De tre vinnarna valdes av en oberoende expertpanel från totalt 67 ansökningar. Tävlingen följer framgången för a pilotutgåva 2011 och är värt € 100,000 för första priset, € 50,000 för det andra och € 25,000 för det tredje.

Även om andelen kvinnliga forskare i Europa ökar fortsätter kvinnors underrepresentation i vetenskapliga discipliner och karriärer. Enligt “She Figures” rapport publicerad av Europeiska kommissionen, representerar kvinnor endast 33% av europeiska forskare, 20% av professorerna och 15.5% av cheferna för institutioner inom högskolesektorn. På liknande sätt utgör kvinnor i genomsnitt 30% av företagarna i EU, men har ofta större svårigheter än män att starta företag och få tillgång till finansiering och utbildning.

Bakgrund om prisvinnarna

Annons

Första prisvinnaren Saskia Biskup (Tyskland) var med och grundade CeGaT GmbH in 2009. As a Human Geneticist, Research Scientist and Bioinfomatician, she positions herself at the interface of diagnostics, research and clinic. Saskia was the first to discover variations in the LRRK2 gene, a gene involved in Parkinson’s disease. Her work revolves in the development of new biomarkers to enable early prediction of neurodegenerative diseases.

Second prize winner Laura van ‘t Veer (The Netherlands) is co-founder and Chief Research Officer at Agendia NV. Van t’Veer is a world renowned Molecular Biologist and inventor of MammaPrint, a diagnostic test that foretells the risk of recurrence for breast cancer patients. The use of MammaPrint by patients diagnosed today leads to a reduction of overtreatment by chemotherapy of up to 30%.

Tredje prisvinnaren Ana Maiques (Spanien) är verkställande direktör och grundare av Starlab, ett ledande forsknings- och innovationsföretag med fokus på rymd- och neurovetenskapssektorerna i Barcelona. Ana Maiques har positionerat Starlab som ett ledande forskningsföretag i Spanien och nominerades 2010 till ett av de mest inflytelserika företagande under 40 år.

För att lära dig mer om EU-priset för kvinnliga innovatörer, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend