Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Har EU hjälpt eller hindrat den skotska kulturen?

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140310PHT38503_originalMed tanke på det kommande valet till Europaparlamentet den 22 maj höll Europaparlamentets informationskontor i Edinburgh ett REACT-liknande event den 24 januari 2014, på tröskeln till Burns' Night, på Scottish National Gallery. Evenemanget ägde rum som en del av den fyrfasiga ACT.REACT.IMPACT-kampanjen som lanserades av Europaparlamentet inför valet med fokus på ämnet livskvalitet.

Per Johansson, den nyligen utnämnde chefen för Europaparlamentets informationskontor i Edinburgh, inledde kvällen med att tala till publiken på runt 130 personer. Johansson betonade vikten av det kommande Europaparlamentsvalet i maj och lagen. Reagera. Påverkan. kampanj. Han påminde publiken om att Europaparlamentet är den enda europeiska institution vars ledamöter väljs direkt av medborgarna.

Andrew Neil, skotsk journalist och sändare, fick sällskap av tre framstående gäster och representanter för skotsk kultur både på lokal och internationell nivå.

Professor Richard Demarco, CBE, skotsk konstnär och promotor för konsten, Dr Donald Smith, dramatiker, romanförfattare, performancepoet och chef för Scottish Storytelling Center och Dr Margaret A Mackay, Honorary Fellow vid University of Edinburghs avdelning för Celtic and Scottish Studies.

Andrew Neil hjälpte till att bryta isen mellan publiken och panelen med några skämt i varm skotsk stil, innan han fortsatte med en reflektion över EU:s roll i den skotska kulturen i det förflutna och tittade framåt på vad framtiden kan ge. Han undrade om EU-medel för kultur används på bästa möjliga sätt. En snabb handuppräckning i rummet visade att de flesta inte behövde övertygas och trodde att EU hade haft en positiv inverkan på den skotska kulturen.

Bakgrund

Paneldiskussionen anordnades med stöd av Europeiska kommissionens kontor i Skottland.

Annons

Denna händelse streamades online på Huffington Post UK hemsida. Diskussion på Twitter underlättades under #ReactScotland. Hela evenemanget kan ses här..

EU skapade ett kulturprogram från 2007-2013 med en total budget på 400 miljoner euro och programmet samfinansierade 300 olika kulturåtgärder per år. Detta initiativ har inrättats för att stärka det kulturområde som delas av européer, som bygger på ett gemensamt kulturarv, genom utveckling av samarbetsaktiviteter mellan kulturaktörer från stödberättigade länder, i syfte att uppmuntra framväxten av europeiskt medborgarskap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend