Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

Bron där två alfabet möts

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140307PHT38104_originalBron över Donau mellan den bulgariska staden Ruse och den mindre rumänska staden Giurgiu är mer än bara ett sätt att korsa en stor europeisk flod. Den kallas Vänskapsbron och symboliserar två länder som återupptäcker varandra. Det markerar också var två av Europas alfabet möts. På den rumänska sidan har det latinska alfabetet makten, medan på den bulgariska sidan är allt uttryckt med kyrillisk skrift.

Om du står på bron och tittar mot den högre stranden får du en glimt av Ruses skönhet. En promenad över gatorna i Bulgariens största stad vid Donau kommer att förklara varför den kallas "Lilla Wien". Med sin magnifika arkitektoniska cocktail av barock, rokoko och art nouveau illustrerar Ruses centrum de arkitektoniska vågorna som kom från Västeuropa i slutet av 19-talet och början av 20-talet.
Tittar du från bron till andra sidan ser du hamnen i Giurgiu. Till skillnad från Ruse ligger denna rumänska stad längre bort från flodstranden. När du väl är där är det värt att ta en promenad genom dess lugna gator, besöka det historiska museet "Teohari Antonescu" och kyrkan Sfântu Gheorghe, eller njuta av en kopp på kaféer nära klocktornet på det centrala torget.

Innan de två länderna gick med i EU 2007 utgjorde Donau en gräns. Idag utgör den en mötesplats för sammankopplade kulturer. De ökade kontakterna har väckt ett ömsesidigt intresse för grannlandets språk. "När de började lära sig vårt språk kom rumänerna ihåg att deras förfäder skrev på kyrilliska förr, och bulgarerna insåg hur många liknande ord det finns på de två språken", säger Dr Mimi Kornazheva, chef för Bulgarian-Roumian Interuniversity Europe Center (BRIE). Skolan är unik i sydöstra Europa och utbildningen under de två första terminerna sker både i Ruse och Giurgiu. Målet är att bulgariska elever ska lära sig rumänska och rumäner bulgariska.
BRIE arbetar för närvarande med en EU-finansierad studie om gränsöverskridande identitet. De första slutsatserna är att i ett försök att lära känna varandra och komma närmare, utvecklar invånarna i gränsregionerna en ny identitet på ett naturligt sätt som hjälper till att övervinna deras olikheter.

De lokala förvaltningarna arbetar nu med ett projekt för att omvandla Ruse och Giurgiu till en integrerad stad. Projektet får 950,000 10,000 € i finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Planerna inkluderar att bygga en stadsbana mellan Ruse och Giurgiu, öppna en företagsinkubator som skulle skapa XNUMX XNUMX jobb, byggandet av två nya moderna bostadsområden och sist men inte minst, byggandet av en andra bro över Donau mellan Ruse och Giurgiu.
Det förnyade samarbetet är en återspegling av ett gemensamt förflutet. Fram till mitten av 19-talet var det kyrilliska alfabetet i bruk även i Rumänien, medan gudstjänst utfördes på det kyrkslaviska språket fram till 18-talet, med många lokala kyrkor som hade bevarade inskriptioner med bokstäverna i skriften skapade av bröderna Cyril och Methodius på 9-talet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend