Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Att uppnå jämställdhet: Söker efter verkligt engagemang

DELA MED SIG:

publicerade

on

201105-HTI-18-lpr-665x300"Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter." Kommer du ihåg dessa mycket hyllade ord? Hilary Clintons inspirerande tal för nästan 20 år sedan vid det som skulle bli hörnstenen i kvinnors rättigheter – Pekingdeklarationen – var säker på att skapa rubriker och har hjälpt kvinnorättsrörelsen att göra framsteg sedan dess.

Men kvinnor och flickor fortsätter att utsättas för könsbaserat våld, kvinnomord, kvinnlig könsstympning och nedskärning, ojämlikhet, barnäktenskap och så mycket mer – även under 2014. Plan EU:s senaste Eftersom jag är en tjej rapport  säger: ”I världen upplever mer än en fjärdedel av flickorna sexuella övergrepp och våld; 66 miljoner går fortfarande inte i skolan; och i utvecklingsländerna är en av tre gifta före sin artonde födelsedag.” Rättighetskränkningar för kvinnor påverkar barnen i deras liv. Kvinnor är de verkliga förändringsagenterna, fast beslutna att förbättra sina barns framtid och utöka sina möjligheter – för både pojkar och flickor.

Att uppnå jämställdhet är ett centralt mål i Plans arbete. Flickor och pojkar har samma rättigheter och ska kunna förverkliga dem i samma grad. Att främja jämställdhet mellan flickor och pojkar under förskoleundervisningen är nyckeln till ”plantering av jämställdhet”. När vi firar Internationella kvinnodagen (IWD) 2014, firar vi särskilt kvinnor och män som inspirerar till förändring. Människor som Hilary Clinton eller den modiga Malala banar nya vägar framåt.

För att också fira denna speciella dag stod Europaparlamentets FEMM-utskott som värd för flera evenemang samtidigt som de fokuserade särskilt på våld mot kvinnor i Europa. Kommittén lanserade en rapport med chockerande resultat som att ”var tredje kvinna har upplevt fysiskt och/eller sexuellt våld sedan femton års ålder”.

Kommissionär Piebalgs utfärdade ett uttalande att "EU kommer inte att vila förrän alla former av våld och diskriminering som kvinnor och flickor utsätts för har utrotats – var vi än arbetar."

Men nästan 20 år av sådant engagemang har inte visat sig vara tillräckligt för att eliminera ojämlikhet. Det är dags att äntligen, fullt och lika erkänna hälften av världens befolkning, att främja jämställdhet och påskynda framstegen. Att skapa större jämställdhet i utformningen och genomförandet av EU:s politik och program behövs för att gå vidare. Låt oss sätta ord i praktiken. Jämställdhet för kvinnor är trots allt framsteg för alla.

Planera EU-kontor

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend