Anslut dig till vårt nätverk!

Data

Intervju: Att uppdatera reglerna för dataskydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

binary_data_illustratio_450Tjugo år räknas som en evighet inom tekniken. Nuvarande dataskyddsregler går tillbaka nästan två decennier så en uppdatering är brådskande nödvändig. Tekniken har inte bara utvecklats avsevärt, utan också hur vi behandlar och använder data har förändrats. Den 11 mars diskuterar parlamentet ett lagstiftningspaket som kommer att åstadkomma mer kontroll och säkerhet online, modernisera standarder och införa nya regler för företag och nationella myndigheter. Ledamöterna kommer sedan att rösta om planerna idag (12 mars).

Användarna har kontroll

Riksdagen beslutar denna vecka om hur personuppgifter ska hanteras och skyddas i framtiden. Förslaget förutser strängare straff för kränkande företag, begränsningar för användarprofilering och starkare och mer oberoende dataskyddsmyndigheter. Men viktigast av allt, användarna skulle ha rätt att bli raderade och därmed bli "glömda" på nätet.

Jan Philipp Albrecht, som är ansvarig för att styra uppdateringen av dataskyddsregler genom parlamentet, sa: "Europeiska företag kommer att veta exakt vilka regler de måste följa, eftersom de inte behöver förstå 28 olika nationella lagar." den gröna gruppen tillade: "I enlighet med de nya reglerna kan endast den minsta mängd data som är nödvändig för att tillhandahålla en tjänst initialt samlas in.

"Vi har också infört en ny bestämmelse som kommer att skydda européer från åtkomstförfrågningar från utländska regeringar. Förordningen kommer också att massivt begränsa sätten på vilka datamäklare kan sälja vår data utan vår vetskap eller samtycke. Naturligtvis kommer vi att behöva göra några seriösa åtgärder. reformer av hur våra underrättelsetjänster fungerar i världen efter avslöjandena av Edward Snowden. Men detta är mer en uppgift för medlemsländerna."

Att sätta gränser för data utan gränser

NSA-skandalen påminde alla om att säkerhet och brottsbekämpning inte kan vara en ursäkt för att missbruka grundläggande rättigheter. I ett separat betänkande kommer parlamentet att besluta om regler för gränsöverskridande databehandling i polissamarbete och rättsligt samarbete, utformade för att skydda både inhemska och gränsöverskridande överföringar av uppgifter.

Dimitrios Droutsas, en grekisk medlem av S&D-gruppen som är ansvarig för att leda detta förslag genom Europaparlamentet, sa: "Dataskyddsdirektivet, om det godkänns, kommer att medföra betydande förbättringar av behandlingen av personuppgifter av polis och rättsliga myndigheter i brottmål. Vi, som Europaparlamentet, måste skydda våra medborgares rättigheter utan att offra polisens förmåga att bekämpa brottslighet."

Annons

Obehörig övervakning kostar

Parlamentet kommer också att rösta om slutförandet av en sex månader lång utredning av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter om massövervakning av européer. Rapporten innehåller rekommendationer för att förhindra ytterligare intrång och förbättra EU-institutionernas IT-säkerhet.

Nästa steg

Förhandlingarna med rådet kommer att inledas så snart EU-länderna enats om sin egen förhandlingsposition. Parlamentets mål är att nå en överenskommelse om denna stora lagstiftningsreform före utgången av 2014.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend