Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Piebalgs tillkännager nytt stöd för Centralafrikanska republiken under besök på hög nivå

DELA MED SIG:

publicerade

on

piebalgsUtveckling Kommissionär Andris Piebalgs (avbildad) kommer idag (13 mars) att tillkännage 81 miljoner euro i nytt EU-stöd till Centralafrikanska republiken (CAR) under ett gemensamt besök i landet med franska Utveckling Minister Pascal Canfi och tyska Samarbete Minister Gerd Müller. Beloppet utgör en betydande ökning av EU:s bistånd till landet och kommer att bidra till att återställa grundläggande sociala tjänster och försörjning; särskilt inom områdena utbildning (till exempel för att hjälpa klasser att starta om i skolor som har stängts på grund av konflikten), hälsa (för att rehabilitera och utrusta vårdcentraler) och livsmedelssäkerhet och näring (för att säkerställa kontinuitet i jordbruket, till exempel, genom att tillhandahålla frön).

Inför sin ankomst sa kommissionsledamot Piebalgs: "Centralafrikanska republiken och dess folk står inför oöverträffade utmaningar, och det är viktigare än någonsin att vi agerar nu för att lägga grunden för stabilitet och framtida utveckling. "Det är därför vi är fast beslutna att stödja den nya statschefen i hennes vilja att återställa säkerheten och återföra fred till landet. Konfliktproblemet är inte löst, men vi har inte råd att tappa våra ambitioner för långsiktig ekonomisk och social utveckling ur sikte och det börjar med att ta itu med människors grundläggande behov. Utveckling är nyckeln till stabilitet, och det är därför vi fortsätter att ge den vårt fulla stöd."

Under sitt besök i CAR kommer kommissionsledamot Piebalgs att träffa den nya övergångsstatschefen Catherine Samba-Panza. Han kommer också att besöka National Authority for Elections (NAE), där han kommer att träffa medlemmarna i NAE och diskutera planer för förberedelser av val. Kommissionären kommer också att besöka hälsa, livsmedelsbistånd och kontanter för arbetsprogram samt Palais de Justice och träffa representanter för det civila samhället, Erik Solheim, ordförande för utvecklingsbiståndskommittén (DAC) i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling ( OECD) kommer också att delta i detta gemensamma uppdrag.

Dagens nya finansiering är i linje med kommissionens LRRD-strategi (Linking Relief, Rehabilitation and Development). Det kommer utöver stödet på 20 miljoner euro till valet, som redan tillkännagavs tidigare 2014. Sammantaget har ytterligare ett belopp på 101 miljoner euro erbjudits Centralafrikanska republiken 2014 som ett omedelbart svar på krisen. Detta stöd är en del av överbryggningsfaciliteten mellan tionde Europeiska utvecklingsfonden, eller EDF (som löper 10-2008) och 2013:e EUF (från 11-2014.)

Mellan 2008 och 2013 tilldelades cirka 225 miljoner euro för hela landet genom EU:s olika finansiella instrument (160 miljoner euro genom tionde Europeiska utvecklingsfonden, eller EDF, och 10 miljoner euro genom EU:s budget).

Centralafrikanska republiken är lika stor som Frankrike och Belgien tillsammans. Den nuvarande krisen påverkar majoriteten av befolkningen (4.6 miljoner, varav hälften barn). Mer än 50 % av centralafrikanerna är i stort behov av hjälp. Den 31 januari fanns det mer än 825,000 245,000 internt fördrivna personer (IDP) i CAR. Mer än XNUMX XNUMX centralafrikaner sökte skydd i grannländerna under förra året. Brist på tillgång gör det svårt att ge den akut nödvändiga hjälpen till dem som drabbas av konsekvenserna av våld.

EU har tagit ledningen i förespråkande och finansiering av CAR bland biståndsgivare, som en central partner till Centralafrikanska republiken och landets främsta givare. Relationerna är bundna av Cotonouavtalet. Återställandet av säkerheten förblir den omedelbara prioriteringen för att stabilisera landet till stöd för den politiska processen och är kärnan i utvecklingsbiståndet.

Annons

Kommissionär Piebalgs tillkännagivande i dag kommer strax före det fjärde toppmötet mellan Afrika och EU, som kommer att äga rum i Bryssel den 4-2 april 3.

Toppmötet i Bryssel kommer att hållas under temat "Investera i människor, välstånd och fred". Det förväntas markera ytterligare ett viktigt steg framåt för partnerskapet mellan EU och Afrika på dessa tre områden.

Mer information

Webbplats för EuropeAids GD utveckling och samarbete
Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend