Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

Uttalande av Julia Tymosjenko om situationen på Krim och Ukrainas "större uppdrag"

DELA MED SIG:

publicerade

on

yulia-tymoshenko.si"Först och främst. Den 16 mars var det ingen "folkomröstning" på Krim. Denna "folkomröstning" var en täckmantel för öppen militär aggression mot Ukraina och ett försök att annektera en del av ukrainskt territorium. 

"Inte en enda civiliserad stat har erkänt resultatet av denna så kallade folkomröstning. Det var hundra procent olagligt och dess rättsliga konsekvenser är värdelösa. Denna stora lögn kommer inte att vara länge.

"Sekund. Krim kommer alltid att vara ukrainskt, trots alla ryska ockupanters försök. Det här är vårt land och vi kommer inte att ge bort det till någon!

"Tredje. Från djupet av mitt hjärta vill jag tacka alla som försvarar Ukrainas nationella intressen på Krim i dessa dramatiska dagar. Jag är tacksam mot Ukrainas militär för deras okrossbara anda, tålamod, otroliga hjältemod och patriotism. Jag är tacksam mot Krim som inte stödde separatisterna. Jag är tacksam mot krimtatarerna, volontärerna och journalisterna.

”Tack vare dig föds ett nytt stolt och vackert Ukraina – ett land av hjältar! Och det finns inget de ryska angriparna kan göra åt detta. Rättvisan kommer snart att återupprättas.

"Jag ber det ukrainska parlamentet att omedelbart ratificera Romstadgan för att tillåta Ukraina att överklaga till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och att begära att Ukrainas författningsdomstol avgör Romstatyns förenlighet med Ukrainas konstitution. Ukraina måste snarast vädja till Internationella brottmålsdomstolen för att stoppa den militära erövringen av Ukraina. Alla inblandade i den militära aggressionen mot vår stat måste möta personligt internationellt ansvar.

”Jag tycker synd om folket på Krim som föll för denna stora lögn och blev offer för sin egen slarv och naivitet, vilket kan kasta deras soliga ö i mörker. Den ryska regimen kommer snart att visa dem att även subtroperna kan ha polarnätter. Detta kan leda till en humanitär katastrof och oförutsägbara konsekvenser för Krim. Det blir inget ekonomiskt paradis. Ryssland har inte resurserna – deras ekonomi är på gränsen till kollaps. Nu när ledande länder i världen inför de strängaste sanktionerna mot Ryssland, kommer de i morgon inte att ha något intresse av Krim och dess folk.

Annons

"Fjärde. Jag tycker synd om folket i Ryssland. De leds in i en totalitär avgrund av ekonomisk och andlig kollaps som går hand i hand med fattigdom och förödelse.

"Med förnedrande och omoraliska medel har den ryska regeringen förstört föreställningen om sanning med sin galna propaganda för ockupationen av Ukraina. De har dödat myten om Rysslands ortodoxi, andlighet och helighet och vad de tror är deras positiva personliga roll i mänsklighetens historia. Istället har hela världen bevittnat Rysslands omoraliska och omotiverade aggression som har ifrågasatt den fredliga samexistensen mellan alla nationer på denna planet.

"Den ryska regimen har till och med kompenserat Rysslands historiska roll i andra världskriget och förvandlat det från en befriare till en inkräktare. Denna moraliska förlust för Ryssland är mycket mer tragisk än någon perspektivisk materiell förlust till följd av internationella sanktioner.

"Men vi kan bara hoppas att ett nytt Ryssland också föds idag. Inte Putins Ryssland, utan ett land som förra helgen gick ut för frihetsmarschen. Ett Ryssland av Andrey Makarevich som bär ett gult och blått band. Ett Ryssland av Liya Akhedzhakova, Eldar Ryazanov och Boris Grebenshchikov. Ukraina har en riktig framtid med ett sådant här Ryssland.

"Femte. På Maidan gjorde Ukraina sitt proeuropeiska val och vann sin första seger i kampen för europeiska värderingar genom att ta bort diktaturen. Idag, trots alla svårigheter, är vår enhet starkare än någonsin tidigare. Den 21 mars kommer vi att se undertecknandet av associeringsavtalet med EU. Detta är en framgång för Ukraina och det kan inte raderas. Låt ingen tvivla på vår motståndskraft och trygghet.

"Vi gjorde vårt val och vi väljer frihet!

"Och en sak till…

"Ukrainska Maidan störtade kriminell despotism. Folket triumferade. Detta är bra, men vi kan inte sluta för i dag vill vår tyranniska granne erövra Ukraina.

”Vi är ett fredligt folk som inte väljer krig. Men om det behövs kan vi göra mer än att bara försvara oss. Kanske till och med mot vår vilja har Ukraina nu ett nytt och större uppdrag: att hjälpa till att bryta vår grannstats tyranni med vår andliga och moraliska kraft.

"Ukraina har lärt sig att vinna och har idag det starkaste vapnet i världen – viljans, ärans, sanningens och andans kraft!

"Idag är Ukraina inte bara Europas geografiska centrum – det är också det andliga centrumet för demokratins seger. Världen har insett detta och står vid Ukrainas sida.

"I lördags sa Valeriya Novodvorskaya att det demokratiska Ryssland väntar på att den ukrainska armén ska befria det. Detta är uppenbarligen en metafor, men den innehåller ett korn av verklighet.

”Vi kommer inte att besöka någon med stridsvagnar och maskingevär, men vi har en annan armé. Det är en armé som inte kan stoppas av gränser, skyttegravar, pansarvärnsbefästningar eller minfält. Det är vår ukrainska armé av frihet, demokrati, mänsklig värdighet och ande. Och det är redan på gång. Ukraina fullgör sitt uppdrag, vilket inkluderar befrielsen av Ryssland.

"Jag tror att allt kommer att bli bra.

Julia Tymosjenko

”PS Enligt legenden gick Mäster Kano genom skogen på vintern och såg två trädgrenar täckta av snö. En tjock gren gick sönder under tyngden av snön, medan en annan, en yngre gren, böjd under tyngden, rätade sig tillbaka och kastade snön. Så kom judo till – en kampsport vars grundprincip är att låtsas underkastelse för att vinna. Men bara låtsas. Ukraina är den andra, yngre grenen. Jag tror att det finns åtminstone en välkänd judoka i Ryssland som borde kunna den här liknelsen.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend