Anslut dig till vårt nätverk!

Bankunion

Barnier och Nouy pratar bankfackliga och bankbonusar med parlamentsledamöter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Handslag_bildArbetet med att inrätta EU:s banktillsynsmyndighet och genomföra den planerade kvalitetsgranskningen av tillgångar är "på god väg", sade ECB:s banktillsynsordförande Daniele Nouy till utskottet för ekonomiska och monetära frågor den 18 mars.

Lagstiftare på alla sidor måste nu visa kompromissvilja för att komma överens om en mekanism för att avveckla banker som kan leverera snabba och pålitliga beslut och mobilisera trovärdig och lättillgänglig finansiering, tillade hon. Ledamöterna frågade Nouy om de operativa stegen inför starten av EU:s banktillsyn och pågående förhandlingar om bankavvecklingsmekanismen.

banktillsyn

De nyckelfrågor som togs upp var organisationen av kvalitetsgranskningen av tillgångar, hur banktillsynsmyndigheten planerade att säkerställa ansvarsskyldighet och vilka skyddsåtgärder den skulle vidta för att begränsa risken att bankunionen skulle leda till en splittring mellan banker i euroområdet och banker utanför euroområdet.

Bankupplösning

Ledamöterna frågade också Nouy om de svåra frågor som fortfarande måste lösas mellan Europaparlamentets och rådets förhandlare. Nouy svarade att även om det är viktigt att komma överens om en överenskommelse under det nuvarande parlamentet, måste denna överenskommelse säkerställa att "snabbda och effektiva beslut" kan fattas under en helg som mest. "En brandkår ber inte kommunfullmäktige att ingripa när det brinner", sa hon om den alltför komplexa beslutsprocess som förespråkas av vissa EU-länder.

Hon betonade också att den bankfinansierade resolutionsfonden måste kunna låna, särskilt under sina tidiga år. Dessutom bör fonden bli verkligt singel högst fem år efter att den bildades, även om bankbidragen inte skulle behöva påskyndas i enlighet med detta.

Annons

Michel Barnier

Senare under dagen uttryckte parlamentsledamöter från alla politiska grupper reservationer som svar på kommissionär Barniers uppmaning att avsluta förhandlingarna om bankunionen. De hävdade att kvalitet är viktigare än brådska och att det skulle vara bättre att lösa de kvarstående frågorna med det nya parlamentet än att ha en dålig bankunion. Som svar på Barniers vädjan om deras politiska vilja och ansvar, sa parlamentsledamöterna att deras huvudsakliga ansvar var mot skattebetalarna och nyckelfrågan om vem som ska betala för en bankavvecklingsfond utan kreditgräns och utan tydlig finansieringsordning måste lösas.

Barnier höll å sin sida med om att EU-länderna måste närma sig parlamentets ståndpunkt och att beslut om att avveckla specifika banker inte bör fattas genom rådet. Han sa också att en fond behövde möjligheten att låna pengar från dagen för dess tillkomst, så att skattebetalare inte skulle tas in i onödan.

Bankers bonusar

Ledamöterna frågade också Barnier om utkast till tekniska standarder utformade för att säkerställa att bankirernas bonusregler, som vissa hävdade redan kringgås, konsekvent tillämpas i hela EU. De noterade att dessa standarder hade skickats till parlamentet som ett "ta det eller lämna det"-erbjudande, och i alla händelser för sent för att tillåta det att revidera dem grundligt före valet.

Parlamentets främsta oro var att ett kryphål i formuleringen av reglerna om "materiella risktagare" skulle kunna göra det möjligt för många bankanställda att undgå ett bonustak. Kommissionsledamoten upprepade att tillämpningsstandarderna var i linje med lagstiftningen om bonusbegränsningar och lade till 15 kvalitativa kriterier till de befintliga kvantitativa för att täcka alla risktagare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend