Anslut dig till vårt nätverk!

Cloud computing

Kroes: "Data-guldrushen"

DELA MED SIG:

publicerade

on

four-racks-s_w_ellis-cc-2681151694_5e0bb01081Avskrift av anförandet av kommissionens vice ordförande Neelie Kroes vid European Data Forum, Aten, 19 mars 2014.

"För nästan 200 år sedan såg den industriella revolutionen nya nätverk ta över. Inte bara en ny form av transport, järnvägarna kopplade ihop industrier, uppkopplade människor, gav energi till ekonomin, förändrade samhället. Nu står vi inför en ny industriell revolution: en digital. Med cloud computing sin nya motor, big data sitt nya bränsle. Transportera de fantastiska innovationerna på internet och sakernas internet. Att köra på bredbandsskenor: snabbt, pålitligt, genomgripande. Min dröm är att Europa tar sin fulla del. Med europeisk industri som kan leverera, europeiska medborgare och företag kan dra nytta av, europeiska regeringar som kan och är villiga att stödja. Men vi måste få alla dessa komponenter rätt.

"Vad betyder det att säga att vi befinner oss i big data-eran? För det första betyder det mer data än någonsin till vårt förfogande. Ta all information om mänskligheten från civilisationens gryning fram till 2003 – nuförtiden som produceras på bara två dagar . Vi agerar också för att mer och mer av det ska bli tillgängligt som öppen data, för vetenskap, för experiment, för nya produkter och tjänster. För det andra har vi allt fler sätt – inte bara att samla in den datan – utan att hantera den, manipulera det, använd det. Det är magin att hitta värde bland mängden data. Rätt infrastruktur, rätt nätverk, rätt datorkapacitet och sist men inte minst rätt analysmetoder och algoritmer hjälper oss att bryta igenom bergen av rock för att hitta guldet inom. För det tredje är detta inte bara någon nischprodukt för teknikälskare. Effekten och skillnaden i människors liv är enorm: på så många områden.

"Omvandla hälso- och sjukvården, använda data för att utveckla nya läkemedel och rädda liv. Grönare städer med färre trafikstockningar och smartare användning av offentliga pengar. Ett företagslyft: som återförsäljare som kommunicerar smartare med kunderna, för mer personalisering, mer produktivitet, en bättre resultat. Inte konstigt att big data växer med 40 % per år. Inte konstigt att datajobb växer snabbt. Inte konstigt att kompetenser och profiler som inte fanns för några år sedan är nu heta egendom: och vi behöver dem alla, från data cleaner till datahanterare till datavetare.

"Det här kan göra skillnad för människors liv. Var du än sitter i dataekosystemet – glöm aldrig det. Glöm aldrig den verkliga effekten och den verkliga potentialen. Politiker börjar få det här. EU:s presidenter och premiärministrar har insett produktivitetslyftet , innovation och bättre tjänster från big data och cloud computing.

"Men den tekniken behöver rätt miljö. Vi kan inte fortsätta kämpa med bredband av dålig kvalitet. Med varje land som försöker på egen hand. Med infrastruktur och forskning som är individuell och ineffektiv, separat och underskala. Med olika lagar och praxis som fjättrar och krossa den inre marknaden. Vi kan inte fortsätta så. Inte heller kan vi fortsätta i en atmosfär av osäkerhet och misstro. De senaste avslöjandena visar vad som är möjligt online. De visar konsekvenser för integritet, säkerhet och rättigheter.

"Du kan reagera på två sätt. Det ena är att kasta upp händerna och ge upp. Att ge upp och lägga big data i rutan märkt "för svårt". Att vända sig bort från denna möjlighet och vända ryggen åt problem som måste lösas, från cancer till klimatförändringar. Eller – ännu värre – att helt enkelt acceptera att Europa inte kommer att figurera på den här kartan utan kommer att reduceras till att importera andras resultat och produkter. Alternativt: du kan bestämma att vi ska bemästra big data – och behärskar alla dess beroenden, krav och implikationer, inklusive moln och andra infrastrukturer, Internet of things-teknologier samt integritet och säkerhet. Och gör det på våra egna villkor.

Annons

"Och förresten – integritets- och säkerhetsskydd behöver inte bara handla om att skydda och begränsa. Data skapar värde och låser upp dörren till nya möjligheter: du behöver inte "skydda" människor från deras egna tillgångar. Vad du Behovet är att stärka människor, ge dem kontroll, ge dem en rättvis del av det värdet. Ge dem rättigheter över deras data – och ansvar också, och de digitala verktygen för att utöva dem. Och se till att de nätverk och system de använder är överkomliga, flexibel, motståndskraftig, pålitlig, säker.

"En sak är klar: svaret på ökad säkerhet är inte bara att bygga murar. För många årtusenden sedan insåg det grekiska folket det. De insåg att man kan bygga murar så höga och starka som man vill – det kommer inte att göra en skillnad, inte utan rätt medvetenhet, rätt riskhantering, rätt säkerhet, i varje länk i kedjan. Om bara trojanerna hade insett det också! Detsamma gäller i den digitala tidsåldern: håll vår data inlåst i Europa, engagera oss i en omöjlig dröm om isolering, och vi förlorar en möjlighet, utan att få någon trygghet.

"Men behärska alla dessa områden, och vi skulle verkligen ha bemästrat big data. Då skulle vi ha visat att teknik kan ta hänsyn till demokratiska värderingar; och att en dynamisk demokrati kan klara av teknik. Då skulle vi få ett uppsving för att gynna alla européer.

"Så låt oss förvandla denna tillgång till guld. Med infrastrukturen för att fånga och bearbeta. Molnkapacitet som är effektiv, prisvärd, på begäran. Låt oss ta itu med hindren, från standarder och certifiering, förtroende och säkerhet, till ägande och upphovsrätt. Med rätt kompetens, så att vår arbetsstyrka kan ta vara på denna möjlighet. Med nya partnerskap, få ihop alla rätt aktörer. Och investera i forskning och innovation. Under de kommande två åren lägger vi 90 miljoner euro på bordet för big data och 125 miljoner för molnet.

"Jag vill svara på detta ekonomiska imperativ. Och jag vill svara på Europeiska rådets uppmaning – titta på alla aspekter som är relevanta för morgondagens digitala ekonomi. Ni kan hjälpa oss att bygga denna framtid. Ni alla. Hjälper till att åstadkomma framtidens digitala datadrivna ekonomi. Utvidga och förstärka ekosystemet kring data. Nya aktörer, nya mellanhänder, nya lösningar, nya jobb, ny tillväxt. Förra året i Vilnius tog jag upp idén om ett offentligt-privat partnerskap på detta område . Det kan vara ett kraftfullt sätt att arbeta tillsammans – och något som har fungerat väldigt bra för oss inom andra områden, som 5G. Men låt mig vara tydlig. Offentliga pengar är inte gratis pengar. Innan du kan låsa upp dem behöver du en mycket tydlig plan, som visar hur en offentlig investering kommer att fungera, hur den ansluter till aktiviteterna runt omkring och hur den kommer att löna sig.

"Trots all sin betydelse: big data är inte annorlunda. Så vi behöver en strategisk forsknings- och innovationsagenda som gör allt detta – växande från en bred, inkluderande och representativ grund, som samlar olika prioriteringar, så att de är vettiga över hela linjen. Jag vet att många av er har varit upptagna med att arbeta med en sådan agenda. Och ni kommer att diskutera text här på EDF. Det är välkommet. När vi har stabil input måste vi kontrollera och se över den mot kraven för offentlig-privata partnerskap i Horizon 2020 Och sedan slutföra för att gå vidare Och vi måste göra allt detta snabbt och med högsta kvalitet.

"Jag är säker på att du kommer att fortsätta det och allt annat hårt arbete: engagera, nätverka, utveckla. Hitta datainnovationer för den offentliga sektorn och näringslivet också. Från stora industriaktörer till små entreprenörer; från forskare till riskkapitalister - ni är alla en del av den europeiska dataekonomin och en del av vår ekonomiska framtid. Tillsammans hoppas jag att vi kan bygga vidare på det och arbeta tillsammans för en europeisk framtid som frodas på data."

För att lägga till din kommentar till det här talet, se den sociala versionen av talet här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend