Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Åtgärder för att uppmuntra lobbyister att skriva under EU:s insynsregister

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet-Measures to encourage lobbyists working with the EU to sign the EU’s public ‘Transparency Register’ were backed by the Constitutional Affairs Committee on Tuesday. MEPs reiterated their demand that the register be made compulsory and meanwhile approved new provisions to push interest groups to make their relations with the EU more transparent. 

Roberto Gualtieri (S&D, IT), MEP in charge for the update of the Register, said: “The approval of this report, which endorses an agreement reached by Parliament and the European Commission, is an important step towards greater transparency of the EU institutions. We insist on our request for a mandatory register for all organizations engaged in EU policy-making and call on the Commission to take all necessary steps for this purpose. Parliament pledges to adapt its internal provisions in order to guarantee incentives for the registered organizations.” The decision was approved unanimously.

Hittills har uppskattningsvis 75 % av alla relevanta företagsrelaterade organisationer och cirka 60 % av icke-statliga organisationer som verkar i Bryssel undertecknat registret. Utskottet upprepade sitt krav på att undertecknandet av registret skulle göras obligatoriskt och bad EU-kommissionen att lägga fram ett förslag i detta syfte senast i slutet av 2016.

Stimulansåtgärder

Utskottet stödde införandet av stimulansåtgärder som skulle koppla registreringen till:

  • Ytterligare förenklad tillgång till parlamentets lokaler och hjälp med att kontakta ledamöter i Europaparlamentet;
  • lättare tillstånd att organisera eller vara med som värd för evenemang i dess lokaler;
  • underlättad överföring av information, inklusive genom specifika sändlistor;
  • deltagande som talare i utskottsutfrågningar, och;
  • bättre chanser att få beskydd av institutionen för evenemang.

Kommittén uppmanade också kommissionen att vidta liknande åtgärder.

Tydligare definitioner

Annons

The committee called for a more detailed definition of the notion of “inappropriate behaviour”, as defined in the Code of Conduct attached to the Register, and asked for full disclosure of the identity of all clients represented by each registered organisation. Det nuvarande registret upprättades gemensamt av parlamentet och kommissionen 2011. Parlamentet har alltid velat att registret ska bli obligatoriskt, men det har visat sig svårt att hitta en lämplig rättslig grund för detta i EU-fördraget. Dessa åtgärder kommer att genomföras internt av parlamentet. Ledamöterna bad också om en utvärdering av registret före slutet av 2017.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend