Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Cedefop: Europas mest begåvade arbetskraft slösas bort

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilderArbetslösheten i många EU-länder är oroväckande hög. Ändå visar undersökningar fortfarande att företag har problem med att fylla lediga platser. Manpowers undersökning om talangbrist 2013 fann i genomsnitt mer än 25 % av företagen i 17 medlemsländer rapporterade rekryteringssvårigheter.

Många hävdar att detta beror på att unga akademiker och andra arbetstagare är dåligt förberedda och att bristen på rätt kompetens är orsaken till Europas höga arbetslöshet. Men i de flesta EU-länder ligger bristen på arbetskraft långt under nivåerna före krisen. De lediga jobben i 15 medlemsländer var 2013 25 % färre än 2008. På grund av den svaga efterfrågan på sysselsättning accepterar människor jobb som inte matchar deras kvalifikationsnivå. I EU har cirka 29 % av de högkvalificerade arbetstagarna arbeten som vanligtvis kräver medel till låga kvalifikationer.

Enligt Cedefop, medan vissa företag har rekryteringssvårigheter för vissa jobb, som IKT-utvecklare, pekar följaktligen snarare än brist på kompetensbevis på att andra faktorer som dåliga löner och arbetsvillkor och bristande rörlighet främst är orsaken till att hög arbetslöshet samexisterar med lediga jobb. Med ett överutbud av högkvalificerade jobbkandidater föredrar företag också att vänta på den perfekta sökanden. 2013 års Manpower-studie fann att endast 7 % av arbetsgivarna var villiga att omdefiniera rekryteringskriterier. Företag tenderar att förbise möjliga kandidater utanför området såväl som unga människor, kvinnor och äldre arbetstagare, av vilka många är kvalificerade.

Den europeiska ekonomin har för närvarande cirka två miljoner lediga platser. Men 2012 var cirka 20 % av EU:s totala arbetskraft – cirka 46 miljoner människor – arbetslösa eller undersysselsatta. World Economic Forum publicerade a papper om skicklighetsfelmatchning som Cedefop bidrog till. Den påpekar att det är grundläggande att skapa arbetstillfällen, men att alla aspekter av bristande överensstämmelse mellan kompetens måste tas upp. Insatserna för att föra utbildning och arbetsmarknad närmare varandra bör förstärkas. Sysselsatta och arbetslösa vuxna behöver utveckla sin kompetens under hela arbetslivet. Företag måste investera i lärande för sin personal. Men företagen måste också se över rekryteringsmetoder, utöka utbildningsstrategier och bredda rekryteringspooler. Om inte kan vi bara förlänga jobbkrisen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend