Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

EU-Ryssland: Destruction som skapas

DELA MED SIG:

publicerade

on

AGyMzDW-360EU:s "restriktiva åtgärder" som ett svar på Krim och Sevastopols inträde i Ryska federationen inkluderade stängningen av viktiga kommunikationskanaler, såsom toppmötena mellan EU och Ryssland och viseringsförbud för 33 inflytelserika personer - åtgärder som lämnar lite hopp om ett förhandlat resultat till ukrainska krisen. På en sådan reducerad kommunikationsnivå, hur kan man utbyta åsikter för att nå närmande?

Själva konceptet med en "svart lista" som ett verktyg för att påverka rysk politik skapades av EU i samband med det ökända Magnitskij-fallet, när hans tidigare arbetsgivare Bill Browder pekade på akilleshälen för ryska korrupta tjänstemän som påstås vara ansvariga för Sergej Magnitskijs döden - till skillnad från kommunisterna njuter "nya ryssar" av att förvärva egendom, rekreation, sightseeing, shopping, kort sagt, att ha det bra i Europa.

Därför kan inreseförbud och frysning av tillgångar vara en effektiv åtgärd för att skapa obehag för korrupta älskare av lyx. Europaparlamentet diskuterade och sammanställde olika listor, inriktade på tjänstemän för att förbättra en objektiv utredning av Magnistkys mord i en fängelsecell. Även om parlamentsledamöternas initiativ som inskrivits i en resolution inte nådde ytterligare exempel, nämligen rådet, förblev erfarenheten levande.

Men ritningen av de riktade åtgärderna i Magnitskij-fallet, som mekaniskt tillämpas på toppfigurerna i den ryska politiska "beau monde" inom ukrainska krisen, är det mest vältaliga exemplet på komparativismens begränsning – man kan inte blanda ihop det ojämförliga. Om i Magnitskij-affären visumförbuden infördes för personligheter som ingen ville prata med, uteslöts i ukrainska krisen de inflytelserika ryska tjänstemän som borde ha varit engagerade i politisk debatt. Ett totalt kontraproduktivt drag!

33-listan togs officiellt in i bilden via ett initiativ från den höga representanten Catherine Ashton. Det inkluderar personer som, enligt etablissemanget hon leder, är ansvariga för att "underminera och hota Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende", ett tillvägagångssätt som skyddar de enskilda medlemsländerna mot rysk vrede. Enligt europeiska diplomater är förslagen från de svarta listans personligheter bakom dessa initiativ "känslig" information och ska inte avslöjas. Man kan bara gissa vilka länder som framförde idén om att förbjuda EU-inträde för den ryska dumans talman, Sergej Naryshkin, en gest för att förkämpa det mest kortsiktiga draget i diplomatins historia.

Detta är samma Naryshkin vars vägran att komma till Europarådets parlamentariska församling (PACE), under förevändning av dess "ryssofobiska" tendenser, orsakade "besvikelse" för dess president Jean-Claude Mignon, som uttryckte sin beklagande och sa " det krävs två för att föra en dialog.” Mycket bläck spilldes för att göra talaren på skam, och anklagade honom för ett försök att undvika frågorna från 65 europeiska lagstiftare i församlingen, som listade frågorna till sin ryska motsvarighet. bojkott och försummelse av hans främsta ansvar att hålla uppe kommunikationen med det internationella samfundet - hans höga offentliga status tillåter honom inte att tiga.

Nu har EU:s "svarta lista" utökats med namnen på dumans andra framstående medlemmar, och till och med chefen för den statliga nyhetsbyrån Russia Today.

Annons

Liknande statuspersonligheter som förbjuds att komma in i ett land skulle av västvärlden ses som en våldsam offensiv mot demokrati och rättsstatsprincipen, eftersom parlament och press definieras som demokratins pelare.

De nuvarande förbuden mot 33 är begränsade till ett halvår, under EU:s övervakningsvillkor, men oavsett ytterligare kollisioner kommer skadorna på samarbetet mellan öst och väst att pågå mycket längre än sex månader. Passionen för förstörelse av Ashtons diplomater kan dock förstås av ryssar - som deras egen anarkistiska filosof Bakunin hävdade att "förstörelse är skapande".

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend