Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Kommentar: Förste ukrainske soldat dödad på Krim

DELA MED SIG:

publicerade

on

13a00a15fe6fe40a4e0f6a706700a425Som ett resultat av stormningen av den ukrainska militärenheten i Simferopol dödades en ukrainsk soldat och två soldater skadades den 19 mars. Enligt ögonvittnen var ryska specialstyrkor de första att skjuta. Beväpnade militanter försöker fånga andra ukrainska militära enheter. Ukrainska myndigheter hävdar att konflikten med Ryssland har flyttats från den politiska sfären till en militär.

På kvällen den 18 mars fångades det fotogrammetriska informationscentret vid Ukrainas försvarsministerium i Simferopol som ett resultat av stormning. Enligt gruppen 'Informationsmotstånd' utfördes stormningen av ryska specialstyrkor och de så kallade Krim-självförsvarsstyrkorna, med stöd av Krims polis (polisen spärrade av insatsområdet). Representanter för den federala säkerhetstjänsten (FSB) i Ryssland i enkla kläder var närvarande på platsen. Enligt ögonvittnen var de första att öppna eld ryska specialstyrkor som sköt i riktning mot ukrainska soldater och medlemmar av "självförsvarsstyrkorna".

Detta framkallade urskillningslöst skottlossning av militanterna av "självförsvarsstyrkor" i riktning mot de ukrainska soldaterna. Rapporter om att skottlossning initierades av ryska specialstyrkor bekräftades också av utländska journalister som var närvarande på platsen. Händelsen resulterade i att polischefen Sergey Kakurin från den ukrainska militärenheten dog, som befann sig i vakttornet på militärenhetens fordonspark. Enligt officiella rapporter dödades han av ett direkt skott i hjärtat. Kapten Viktor Fedun ådrog sig också skottskador i nacke och arm. En annan soldat skadades allvarligt till följd av våldtäkt från representanter för "självförsvarsstyrkorna".

Angripare tillfångatog också befälhavaren för enheten, överste Andrey Andryushun och arresterade de återstående ukrainska soldaterna som var närvarande vid enheten i det ögonblicket. Det är värt att notera att i samband med händelsen spred Krim och rysk media starkt motsatt information till den som sändes av det ukrainska partiet – att det var en representant för "Krims självförsvarsstyrkor" som sköts till döds och två andra män skadades.

Varken ukrainska eller internationella medier bekräftade denna information, vilket tyder på att det var avsiktlig desinformation, avsedd att provocera fram ytterligare eskalering av konflikten. Den 18 mars 2014 meddelade Krimpolisen att den väpnade konflikten provocerades av okända personer, som började skjuta på ukrainska soldater och militanter från "självförsvarsstyrkorna": "Enligt den mottagna informationen avlossades skott från ett ställe åt två håll. En okänd person sköt från fönstret till en ofärdig byggnad, belägen i närheten av en militär enhet. Skotten avfyrades mot soldater från självförsvarsstyrkorna, som kontrollerade signalen om närvaro av beväpnade män i byggnaden, och mot den ukrainska militärenheten, som ligger i närheten. –

Ryska medier rapporterade att en av "krypskyttarna" påstås ha gripits av "Krims självförsvarsstyrkor" - personen visade sig vara en 18-årig bosatt i Lvov, kopplad till den ukrainska nationalistiska organisationen "Pravyi sektor" [Högern] Sektor'].

När han gjorde ett uttalande om döden av en ukrainsk soldat på Krim, uttalade Ukrainas premiärminister Yatsenyuk att konflikten mellan Ukraina och Ryssland har flyttat från den politiska scenen till den militära scenen. I detta avseende krävde han att en kommission skulle inrättas på nivå med försvarsministerierna i de länder som är garanter för Ukrainas territoriella integritet och säkerhet enligt Budapest-memorandumet (Storbritannien, Ryssland, USA).

Annons

Efter den ukrainska soldatens död tilläts militära enheter stationerade på Krim att använda vapen.

Den 19 mars 2014 fortsatte stormningen av de ukrainska militära enheterna på Krim. På morgonen började militanterna från "självförsvarsstyrkorna" storma högkvarteret för Ukrainas sjöstyrkor i Sevastopol. Framför allt slog de sönder portarna nära högkvarterets checkpoint. Ukrainska soldater barrikaderade sig i kontorslokalerna.

Representanter för "självförsvarsstyrkorna" på Krim strävar också efter att storma högkvarteret för den södra flottbasen för Ukrainas sjöstyrkor i byn Novoozernoye (nära Yevpatoriya). Enligt ögonvittnen utfördes stormningen av båda militära enheterna i ett liknande scenario: i spetsen fanns kvinnor och barn, följt av representanter för "självförsvarsstyrkorna", och bakom dem - ryska soldater.

Ukrainska medier har också rapporterat att den 36:e militärbrigaden i byn Perevalnoye i Simferopoldistriktet har upphört att motstå inkräktare och vänder sig i sina armar. Den nya vågen av spänningar på halvön sammanföll med undertecknandet av avtalet i Moskva om Ryska federationens annektering av Krim (undertecknat den 18 mars 2014). Avtalet är baserat på den påstådda "viljan som uttrycks av befolkningen på Krim", som i folkomröstningen den 16 mars 2014 röstade för att ansluta sig till Ryssland som ny medlem i federationen. Folkomröstningen ägde rum utan deltagande av internationella observatörer och med många oegentligheter.

Till exempel, i Sevastopol, som framgår av de slutliga beräkningarna, röstade många av stadsborna för att ansluta sig till Krim i Ryska federationen.

De flesta länder i världen kallade folkomröstningen på Krim som "olaglig" och kände inte igen resultatet. Bland de länder som har erkänt folkomröstningen på Krim finns: Venezuela, Kazakstan, Mongoliet, Ryssland, Nordkorea och Syrien. När det gäller Kazakstan uppgav landets ledning att de "förstår" Rysslands beslut angående annekteringen av Krim.

Open Dialog Foundation anser att mordet på den ukrainske militären är ett genomförande av en del av den planerade provokationen av ryska underrättelsetjänster för att destabilisera situationen i Ukraina. I kölvattnet av annekteringen av halvön genomförs en operation i syfte att skapa en källa till spänningar mellan soldater från ukrainska militära enheter och militanter från de så kallade "självförsvarsstyrkorna" på Krim. Det internationella samfundet måste omedelbart vidta specifika åtgärder utformade för att lösa situationen på Krim, så att ytterligare blodsutgjutelse förhindras.

För att stabilisera situationen i Ukraina och säkerställa säkerheten i regionen, Öppen Dialog Foundation rekommenderar att västländer:

1. Ge bistånd i processen för modernisering och reformering av den ukrainska armén;

2. upphöra med samarbetet med Ryssland och andra auktoritära stater som erkände folkomröstningen på Krim, på det militärtekniska området;

3. förmedla erfarenheter och stöd till Ukraina när det gäller genomförandet av anti-korruptionsreformer och lustration inom alla sfärer av regeringen;

4. genomföra en internationell utredning av incidenterna med politiskt förtryck i Ukraina under perioden november 2013 till februari 2014;

5. ge ekonomiskt stöd till Ukraina under förutsättning att övervakningen av utbetalningen av pengarna utförs av det civila samhället, och;

6. öka allmänhetens medvetenhet genom att genomföra en kampanj för att främja ekonomiska reformer i Ukraina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend