Omgivningar på vägskäl: Bedömning av år utmaningar

ENPEU: s årliga rapport om genomförandet av den europeiska grannskapspolitiken (ENP) ger en blandad bild. Även 2013 har varit ett år av kriser i några av sina partner, speglar politisk instabilitet och svåra socioekonomiska förhållanden, har EU fortsatt att stödja insatser för att förbättra demokratisk samhällsstyrning, bygga säkerhet och stödja hållbar utveckling. Avgörande politiska och ekonomiska reformer genomfördes i flera länder i grannskaps medan det i andra länder, har demokratiska reformer och ekonomisk återhämtning uppnås under tidigare år hotas av nationella och regionala säkerhetsutmaningar.

EU fortsatte sitt engagemang med sina partner

Den europeiska grannskapspolitiken, med alla sina politiska instrument, förblir den ram inom vilken EU arbetar med sina partner för att inrätta demokrati, stärka hållbar ekonomisk utveckling, och bygga säkerhet.

"ENP-årspaketet" som presenterades av EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik / kommissionens vice ordförande Catherine Ashton och kommissionsledamoten för utvidgning och grannskapspolitik Štefan Füle, understryker att politins framgång är beroende av regeringarnas förmåga och åtaganden att reformera.

"Engagemang med våra grannar är en absolut prioritet för EU. Den europeiska grannskapspolitiken ger oss möjlighet att möta de utmaningar våra partner står inför samtidigt som EU: s intressen. Det syftar till att förebygga och lösa konflikter och det ger incitament för våra grannar att gå mot politiska och ekonomiska reformer ", sade Ashton på offentliggörandet av paketet.

Rapporter visar att utmaningarna för partnerländerna blir alltmer varierande. Detta kräver att politiken ska reagera bättre på den nuvarande partnernas nuvarande förväntningar och behov och samtidigt erbjuda en vision för sin ekonomiska integration och politiska associering med EU på lång sikt.

Kommissionär Füle tillade: "Händelser under de senaste månaderna har visat att vårt grannskap är en region där EU behöver fokusera sin uppmärksamhet och resurser. Populära ambitioner för ett bättre liv och för att njuta av grundläggande mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är fortsatt starka. Och även om villighetsreformer inte kan åläggas utanför, har EU ett särskilt ansvar för att stödja de partner som är engagerade i den svåra och krävande vägen för övergången till demokrati och mer inkluderande samhällen ". Genom att engagera sig direkt med människor, öppna resor och studera möjligheter för medborgarna och främja nätverk mellan samhällen (företag, forskning, universitet, konst, kultur, etc.), förutom att stödja det civila samhället, kan EU: s politik fungera som en katalysator i denna process .”

Framsteg i genomförandet av reformåtaganden "ojämn"

Söker söder, i Tunisien, flyttas den demokratiska övergången framåt tack vare inkluderande dialog och trots stora säkerhetshot. Den konsensus antagandet av en ny konstitution i januari 2014 var ett stort demokratiskt steg. I Marocko, framsteg i genomförandet av åtagandena i den konstitutionella reformen av 2011 fortsatt låg, även om reformer av migrationspolitiken och av militär rättvisa var positiva steg. I Egypten, oro fortsätter om politisk polarisering, mötesfrihet och tryck freedom.Libya står inför allvarliga och förvärrade säkerhetsutmaningar, förebygga nationell försoning och politisk stabilisering. Libanon och Jordanien kämpar med effekterna av den syriska inbördeskrig på sina politiska, ekonomiska och sociala system, allvarligt äventyra deras förmåga att genomföra politiska och strukturella reformer. Israeler och palestinier åter lanserade fredsförhandlingar men fortfarande inför allvarliga hinder.

I länderna i det östliga grannskaps såg Ukraina omvälvande förändring - som utlöstes av massiva civila protester (så kallade euromajdan) till stöd för politisk associering och ekonomisk integration med EU. EU står redo att stödja Ukraina i dess strävan efter en demokratisk och blomstrande framtid. I själva verket, meddelade kommissionen på 5 mars 2014 ett åtgärdspaket, inklusive EUR 11 miljarder ekonomiskt stöd under många år. Den 21 mars 2014 den politiska kapitlet i EU-Ukraina associeringsavtalet undertecknades i Bryssel. Moldavien och Georgien gjort framsteg i politiska och rättsliga reformer och reformer för att förbereda genomförandet av associeringsavtalen. Georgiska valet i höst 2013 markerade sin andra demokratisk övergång av makt. Armenien fortsatt demokratiska reformer, men bestämde sig för att sätta på håll förberedelserna för ingåendet av ett associeringsavtal, inklusive ett djupgående och omfattande frihandelsområde (DCFTA) och inte initialt det. Azerbajdzjan fortsatte att behandla lätt samtal för att förbättra respekten för de grundläggande fri- och rättigheterna. Vitryssland gjort några framsteg i politiska reformer.

Det var viktigt framsteg när det gäller rörlighet och migration med de flesta av de östliga partnerländerna och en första partnerskap för rörlighet med en sydlig partner tecknades med Marocko i juni 2013 och en andra ett med Tunisien i början av mars 2014.

Som en del av sitt partnerskap med samhället i partnerländerna, stärkt EU: s engagemang med och stöd till det civila samhället som fortsatte att spela en viktig roll.

Stöd till partner den europeiska grannskapspolitiken nådde den högsta årliga nivå över hela sjuårsperiod i 2013 vid 2.65 miljarder €. Efter två års förhandlingar, budgetramen för 2014-2020 och relevanta instrument, inklusive den nya europeiska grannskapsinstrumentet (ENI) beslutades i december. Trots finanskrisen, är nivån på finansieringen säkrad för området € 15.4bn, som bekräftar EU: s åtagande och prioriteringen av grannskapet.

Mer

Webbplats kommissionsledamot Štefan Füle
Webbplats höga representant Catherine Ashton
Europeiska kommissionen: Europeiska grannskapspolitiken
För det gemensamma meddelandet kontrollera avdelningens webbplats

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Anslutning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *