Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Kommentar: Mänskligheten är på väg mot Armageddon

DELA MED SIG:

publicerade

on

t1larg.armeggedonImperier dör som historien har visat oss men aldrig har en sådan global händelse förstört hela mänskligheten i processen. Nu har detta definitivt förändrats – superkapitalism och globalisering har skapat ett monster som är helt utom kontroll som slukar allt i sin väg. I detta avseende fortsätter konsolideringen av företagen obeveklig och där för närvarande ett mycket litet antal företag kontrollerar den globala ekonomin.

Många av dessa supermäktiga företag har en ekonomisk omsättning som är mycket större än nationer. För närvarande har faktiskt bara 2,000 2000 företag (Forbes Global XNUMX) en sammantaget större BNP än ekonomierna i USA, EU, Ryssland och Sydkorea tillsammans. Därför, även om nationer stiftar lagar, har företagen ekonomisk inflytande att skapa en nations lagar bakom stängda dörrar – och detta är mänsklighetens största problem för dess rena överlevnad. För eftersom företag inte är levande organismer gjorda av hud och blod et al, har de ingen empati med mänsklig hållbarhet. Det är verkligen allt ta och ingen ge tillbaka.

Ojämlikheten ökade i själva verket avsevärt, när den kom ut ur den epok förändrade "lågkonjunkturen" 2009, det omvända mot vad som var fallet när den stora depressionen på 1930-talet slutade cirka åttio år tidigare. Vad var anledningen till detta?

Enligt den franske ekonomen Thomas Piketty i sin nya bok Kapitalet i det tjugoförsta århundradet, när investeringsavkastningen överstiger ekonomisk tillväxt, blir de rika rikare, vilket ökar ojämlikheten. Eftersom Piketty är en ekonom som är erkänd för att granska inkomster som rapporterats från skattedeklarationer under de 20th århundradet är han en man som vet vad han säger. Därför flödar mer rikedom till de få än vid någon annan tidpunkt i världens historia och genom "globalisering". Med tanke på detta faktum gör globaliseringen inget annat än att vara ett regressivt steg för majoriteten av mänskligheten. För fakta talar för sig själva.

I detta avseende konstaterade förra årets Global Wealth Report av Credit Suisse att endast 0.7 % av världens befolkning kontrollerade 41 % av världens rikedomar och de översta 10 % kontrollerade 86 % av världens rikedomar, vilket lämnade endast 14 % av världens rikedomar till den återstående majoriteten av 90 % av världens befolkning. Denna ojämlikhet som i själva verket växer för varje år är ett tydligt recept för eventuell Agamemnon om sunt förnuft ska användas och ett jämnt huvud. Men saker och ting kommer att bli mycket mer akut för 90 % av världens människor när naturresurser tar slut för att upprätthålla mänskligt liv under de närmaste hundra åren eller så.

För vad som händer är att världens naturresurser (som inte kan ersättas och där flera element redan har försvunnit för alltid från planeten Jorden genom överutvinning) utvinns i en alarmerande hastighet av knop som uttömmer mänsklighetens förmåga att försörja sig. Och allt i strävan efter större vinster från år till år och aktieägarvärde. Tyvärr kommer en tid då aktieägarvärdet kommer att vara värdelöst, eftersom marknaden systematiskt kommer att kollapsa under bara några decennier och som kommer att ha orsakats direkt av att massornas rikedom inte kan stödja marknaderna.

Det är därför den ständigt ökande klyftan i ojämlikhet skjuter företaget så i foten att när det inte finns tillräckligt med punkare, kommer de också att förstöras. Ren galenskap egentligen men girighet förblindar sanningen. För en gångs skull har majoriteten inte rikedomen att stödja marknaderna, aktieägarvärde och företag kommer att misslyckas totalt.

Annons

Det som har hänt de senaste 40 åren är en konsolidering på alla marknader som successivt har fallit i händerna på allt färre superföretag och där detta kommer att pågå i all oändlighet tills i teorin bara ett företag äger all världens ekonomiska omsättning . Men där denna process att lägga mer ekonomisk makt i händerna på de mycket få skapar en värld av "majoriteten" har inte något. För detta system är en "kedjereaktion" av ständiga händelser av de som har och de som inte har och där detta i slutändan växer till en kritisk massa av instabila destruktiva marknader, total ekonomisk kollaps och progressiv ohållbarhet för hela planeten – vi ser detta materialiseras år för år och där detta stadium nås mycket snabbt nu, men ingen verkar vara medveten om detta på "höga" platser.

Men alla ovanstående förutsägelser är inte bara en personlig bedömning, utan vad stora globala tankesmedjor har förutspått för mänskligheten och för världens fruktansvärda framtid också på dess nuvarande "ta och inte ge tillbaka"-bana.

Faktum är att Royal Society (RS), den mest framstående och äldsta vetenskapliga institutionen i världen och där deras gemenskap är de framstående vetenskapliga sinnen, har sagt att det inte kommer att dröja 100 år innan allt är förlorat utan om bara 25 år. RS-bedömningen i deras "bevisbaserade" rapport "People and the planet", var dyster och där global upplösning skulle ske under en relativt kort tidsperiod med en fullständig kollaps. I själva verket säger rapporten i slutändan: "De nuvarande trenderna för global befolkningstillväxt och materialkonsumtion och de åtföljande förändringarna i miljön är ohållbara". De apokalyptiska påståendena från RS bör inte ignoreras eftersom självgodhet är det som har fällt alla imperier i slutändan (att göra hö medan solen skiner men pilla samtidigt medan Rom brinner) men där det nu är hela planeten som befinner sig i en katastrofal situation risk...en epok som mänskligheten aldrig tidigare känt med så förödande utfall som hotar, mycket mer destruktiva än till och med världskrig.

Men för att visa hur de få och mäktigas rena girighet korrumperar hela grunden för mänsklighetens väsen, enligt OXFAM, skulle det krävas bara 0.2 procent av den globala inkomsten för att dra mer än en miljard av världens fattigaste människor över fattigdomsgränsen. Det händer aldrig eftersom girighet är den största drivkraften och där det inte finns någon empati inom de superrikas tänkande för majoritetens välbefinnande.

Men utöver Royal Societys slutsatser förutspådde Massachusetts Institute of Technology (MIT), det mest prestigefyllda teknologiuniversitetet i världen, mycket liknande slutsatser. I detta avseende konstaterade en studie från forskare vid Jay W. Forresters institut vid MIT att världen skulle kunna drabbas av "global ekonomisk kollaps" och "brattig befolkningsminskning" om människor fortsätter att konsumera världens resurser i nuvarande takt. De förutspådde bara 20 år för att detta skulle hända.

Men det stora problemet med de som ansvarar för decimeringen av planeten Jorden och den mänskliga upplevelsen, är bara intresserade av självförmögenhet i kolossal skala och överväger inte vilken skada det gör för resten av världens befolkning – t.o.m. 90% av folket i alla fall. Verkligen Horisont programserie med titeln "Är du god eller ond?" identifierat att det finns många psykopater som driver stora företag och där många politiska ledare också bara är intresserade av makt och kontroll. Sätt ihop dessa två omänskliga komponenter i fler och fler människor som kontrollerar det globala systemet och du har ett recept på Armageddon i framtida tider. Det är därför dessa människor, som för kortsiktig vinning medan de lever och andas på den här planeten, förstör mänskligheten och där den mänskliga erfarenheten inte kommer att finnas längre om lite mer än några decennier. För i takt med att ojämlikheten växer (det som hände innan alla imperier totalt decimerades och inte fanns längre), är krig oundvikliga eftersom kampen mellan de som inte har (de allra flesta) ökar. Detta sunt förnuftstänkande är det enda resultatet och när Kina et al höjer sin nation till den främsta ekonomiska makten under de närmaste åren, kommer överlevnadsdynamiken att slå in och världen kommer att sättas i brand.

Inte en förutsägelse utan en visshet och där till och med de mest framstående vetenskapliga och tekniska institutionerna säger detta nu.

Detta är naturligtvis inte bra för folket i EU, USA eller någon nation för den delen, eftersom vi alla är på en nuvarande väg mot vår slutliga undergång. Därför är det även för regeringar och deras institutioner något som kräver deras primära hänsyn. Om inte ens de inte kommer att existera om bara några decennier från nu.

I slutändan måste det finnas en ny realism att vår planets resurser håller på att ta slut och att det ligger i alla vårt intresse att kontrollera vår användning av dessa så att den mänskliga upplevelsen kan fortsätta. Men om vi inte lägger märke till vad som händer med vår planet kan vi lika gärna säga adjö till alla framtida generationer eftersom det helt enkelt inte kommer att finnas resurser kvar för att försörja mänskligt liv. Detta är tyvärr en sanning av första ordningen och om vi inte håller oss till vad sunt förnuft dikterar, kommer vi som det enda så kallade intelligenta livet i universum att trycka på, bara ha oss själva att skylla för vår utrotning. Men för att uppnå detta hållbara tillstånd måste majoriteten tvinga våra politiska herrar och de mäktiga företagen att se förnuft oavsett vad som krävs, vare sig det är med fredliga medel eller genom intelligenta revolutioner.

För vi räddar bara våra egna skinn och även de som har skapat detta ultimata problem för mänsklighetens själva existens genom sin rena girighet. Sannerligen till och med psykopater förstår att de inte är odödliga eller om de gör det är de verkligen galna och det är det största problemet som alla vettiga människor måste övervinna. Ty underrättelsetjänsten säger att människors yttersta strävan är deras överlevnad och där vi inte föds för kortsiktig vinst till total skada för de allra flesta – precis vad vi har nu och som i slutändan kommer att bli allas död, inklusive alla. miljardärerna.

Dr David Hill
VD
World Innovation Foundation

1. Nationernas globala BNP
2. Intäkter för världens största företag i termer av motsvarande BNP
3. Kungliga sällskapets Rapportera People and the Planet (2012)
4. Massachusetts Institute of Technology – Simulering av Jay W. Forresters institut, MIT (2012)
5. Tillväxtens gränser – Club of Rome (1972)
6. Ny vetenskapsman – Jordens naturliga rikedom: en revision (2007)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend