Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Natos generalsekreterare utse utses

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

StoltenbergDen 28 mars beslutade Nordatlantiska rådet att utse Jens Stoltenberg till NATO: s generalsekreterare och ordförande för Nordatlantiska rådet i följd av Anders Fogh Rasmussen. Stoltenberg kommer att tillträda sina funktioner som generalsekreterare från och med 1 oktober 2014, när Fogh Rasmussens mandatperiod löper ut efter fem år och två månader vid alliansen.

Natos generalsekreterare dutse

Jens Stoltenberg föddes i Oslo den 16 mars 1959. Han tillbringade sina barndomsår utomlands, med sin diplomatfar, mor och två systrar.

Stoltenberg har en forskarutbildning i ekonomi från Universitetet i Oslo. Efter examen i 1987 började han arbeta i SSB.

I 1990 kallades han av premiärminister Gro Harlem Brundtland för att fungera som statssekreterare för miljön. I 1993 valdes han till parlamentsledamot för Oslo och utsågs också till minister för handel och energi. Han tjänade som finansminister från 1996 till 1997.

Stoltenberg utnämndes till premiärminister för första gången i 2000, vid 40-åldern. Han avgick efter valet året efter och var ledare för oppositionen tills 2005, när han återigen blev premiärminister, denna gång för en koalitionsregering, en position han innehade fram till oktober 2013. Han är för närvarande ledare för det norska arbetarpartiet samt partiets parlamentariska ledare.

Stoltenberg har haft ett antal internationella uppdrag. Dessa inkluderar ordförande för FN: s högnivåpanel för systemomfattande samstämmighet och den höga rådgivande gruppen för finansiering av klimatförändringar. Han är för närvarande FN: s sändebud för klimatförändringar.

Annons

Medan Stoltenberg var premiärminister ökade Norges försvarsutgifter stadigt med resultatet att Norge idag är ett av de allierade med de högsta försvarsutgifterna per capita. Stoltenberg har också bidragit till att förändra de norska väpnade styrkorna genom ett starkt fokus på utplacerbara avancerade kapaciteter. Under hans ledning har den norska regeringen bidragit norska styrkor till olika Nato-operationer.

Under sin mandatperiod som premiärminister krävde Stoltenberg ofta Nato att fokusera på säkerhetsutmaningar nära det allierade territoriet.

Stoltenberg är en stark anhängare av förstärkt transatlantiskt samarbete, inklusive bättre byrdefördelning över Atlanten. Han ser Nato och EU som kompletterande organisationer när det gäller att säkra fred och utveckling i Europa och därefter.

Stoltenberg är gift med Ingrid Schulerud. Tillsammans har de två vuxna barn.

ALDE-partiets president Sir Graham Watson kommenterade utnämningen av nästa generalsekreterare för Nato: ”På de liberala vägnarna vill jag hylla den avgående generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen som under de senaste fem åren har visat sig själv att vara en skicklig och kapabel generalsekreterare för Nato.

”Som vi såg medan han tjänstgjorde som Danmarks premiärminister är hans rekord av prestationer betydande. Under de senaste fem åren har han framgångsrikt övervakat full integration av nio nya medlemsländer i Nato, och han har övervakat framgångsrika Nato-ledda operationer som den i Libyen i 2011. Han har också bevisat sig vara en bra medlare i dagens okartade globala vatten av cyberhot och terrorism. Jag skulle vilja önska honom lycka till i framtiden.

"Jag har ingen tvekan om att Jens Stoltenberg kommer att visa sig vara en hårt arbetande efterträdare och jag önskar honom väl i hans mandatperiod."

Fogh Rasmussen, en före detta premiärminister i Danmark från november 2001 till april 2009 och ledare för ALDE-partiets medlemsparti Venstre, tillträdde sin tjänst i Nato den 1 augusti 2009. I december 2013 förlängdes hans mandat till 30 september 2014 efter att ha fått godkännande från North Atlantic Council.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend