Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Kommentar: Ukraina krisen: U-sväng

DELA MED SIG:

publicerade

on

ap_john_kerry_sergei_lavrov_ll_130809_16x9_992En plötslig u-sväng av USA:s utrikesminister John Kerry till Paris, som beslutade att göra ett söndagsbesök med sin ryske motsvarighet Sergei Lavrov, antyder ett genombrott i det ukrainska dödläget. Enligt uppgift lade den ryske ministern fram två viktiga villkor för en räddningsplan – federalisering och bekräftad neutralitet för den ukrainska staten. Ryskans status som officiellt språk är fortfarande en prioriterad fråga.

Trots bristen på information i det officiella utrikesmeddelandet och den diplomatiska sekretessen kring förhandlingarna, är Kerrys återgång till samtal vältalig i sig, i kontrast till det hårda språket av utanförskap som väst har kommunicerat till Ryssland på sistone, inklusive USA. och EU:s restriktiva åtgärder och viseringsförbud.

Det sistnämnda visade sig vara det mest effektiva instrumentet för utrikespolitik - även om de ryska svartlistade personligheterna, som förlorade en möjlighet att resa till väst, definitivt inte är typen som gillar att köpa modemärken i västerländska köpcentra, pekade gesten tydligt i riktning för ytterligare åtgärder, inriktad på rysk medelklass, så kallade "nya ryssar" som är fästa vid sin "europeiska" livsstil.

Skuggan av isolering från väst, med deras mor- och farföräldrar och föräldrar som har levt igenom 70 år av sovjetregimen, gör dem verkligen förskräckta, eftersom de är vana vid att behålla sin förmögenhet, skaffa egendom och skicka sina barn att studera i Europa, och att i mindre utsträckning i USA. Redan besvikna över att Putin kvarstår vid makten som premiärminister, visade de öppet sitt missnöje med hans tredje presidentmandat. Nuförtiden är den rikaste och mest utbildade delen av befolkningen inte beredd att offra sina intressen i solidaritetens namn med andra ryssar i östra Ukraina – goda nyheter för dem som fruktar det ryska imperiets renässans. Ångesten av dess återuppbyggnad förföljde många efter Putins tal i München och beklagade Sovjetunionens kollaps.

Andfådd och på jakt efter en kompromiss är Kreml maktlös att fortsätta att samla provinserna i det kejserliga Ryssland som tagits av Lenin för skapandet av den ukrainska staten i efterdyningarna av oktoberrevolutionen 1917. Den entusiasm som den rysktalande befolkningen i östra Ukraina visat för att följa Krims väg, idén att lämna Kreml ljummen, att föredra de "nya ryssarna" eller den unga medelklassen, som inte är beredda att offra sina semester i Cannes och Saint- Tropez för ett tiotal miljoner ryssar i Ukraina som är nostalgiska för sin kultur och sitt språk. Det är det ökande trycket från den västvänliga delen av det ryska samhället som minskar Kremls manöverutrymme.

Språkfrågan i Ukraina är dock fortfarande viktig för både öst och väst, eftersom de baltiska staternas politiska plan för att marginalisera den ryska kulturen inte gav positiva resultat, eftersom den ryska befolkningen i Ukraina är för många för att kunna ignoreras. Språket som representerar identiteten för dem som upptäckte sig själva som medborgare i en främmande stat över en natt, och som fråntogs sin kultur i processen att skapa ukrainsk identitet, visade sig vara ett systemfel som ledde till en kronisk politisk kris – en ständig huvudvärk för Ukrainska ledare försöker förena olika regioners intressen.

Frågan om federaliseringen av Ukraina kommer dock att medföra invändningar från EU, eftersom det kommer att skapa en grund för landets ytterligare frikoppling. Federalism har ansetts av nationalister som den största faran för den ukrainska statens integritet. Utöver denna rädsla finns frågan om skulden på 30 miljarder euro – om Ukraina delar sig i två federala stater kommer den rikaste, industriella delen av landet att finnas kvar hos ryssarna i östra Ukraina. I denna geopolitiska brottning riskerar EU att ta sitt ansvar för den fattigare och hårt skuldsatta pro-europeiska delen av landet, vilket ökar bördan för EU:s skattebetalare.

Annons

Ändå kan även den fattigaste delen av Ukraina, i fallet med "skilsmässa", bli en intressant partner till alliansen, eftersom det finns en hög koncentration av Nato-entusiaster. Även om västvärlden förlorar den rikaste delen av ukrainskt territorium, kan västvärlden vinna på att flytta sin militära infrastruktur närmare ryska gränser, ett drag som är särskilt gynnat av USA, men ett omöjligt projekt att genomföra med de många rysktalande i landets östra del. .

Men medan västvärlden och Ryssland brottas och överväger sina alternativ, går tiden förbi och den ukrainska statsskulden växer, vilket drar den bräckliga ekonomin mot en total kollaps. Situationen kommer inte att ha en slutlig vinnare - den som vinner konkursstaten står inför en Pyrrhic-seger.

 

 

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend