Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

Cinema Communication: European Audiovisual Observatory publicerar en ny "IRIS plus"-rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen antog sitt mycket omtvistade filmmeddelande med ett nytt utseende i november 2013. Detta omarbetade rättsliga instrument fastställer de regler enligt vilka EU bedömer huruvida europeiska filmfonder följer EU:s regler för statligt stöd eller inte. Det såg äntligen dagens ljus efter en uppåtgående samrådsprocess med industrin och beslutsfattare, av vilka många fruktade att nya regler om territoriella utgifter och det så kallade subventionsloppet skulle försvaga offentliga filmfinansieringssystem. I sin helt nya IRIS plus-rapport granskar European Audiovisual Observatory, en del av Europarådet i Strasbourg, innehållet i detta nya filmmeddelande från 2013.

Observatoriets juridiska analytiker, Francisco Javier Cabrera Blázquez och Amélie Lépinard, öppnar med en användbar översikt över allmänna EU-regler som rör kultur och statligt stöd. De förklarar att snedvridning av marknaden genom statligt stöd inte är tillåten enligt EU-lagstiftningen, undantag från detta är bland annat "stöd för att främja kultur och bevarande av kulturarv". Det är detta kulturella undantag som gör att europeiska filmfonder kan ge pengar till europeiska filmproduktioner, enligt deras olika och ofta komplexa regler.

För att gå vidare till den ursprungliga Cinema Communication från 2001 förklarar Cabrera & Lépinard att de ursprungliga reglerna föreskrev projektets "kulturella" karaktär, 80 % av produktionsbudgeten spenderades i det land som tillhandahåller stödet, nivån på stödintensiteten (dvs. av den totala budgeten) på högst 50 %, och förbudet mot stöd till specifika filmverksamheter såsom efterproduktion. Med tanke på att giltigheten för detta dokument förlängdes tre gånger, föll dess sista giltighetsdag den 31 december 2012.

Efter ett offentligt samråd i juni 2011 publicerades ett utkast till meddelande i mars 2012 med förbehåll för ytterligare tre månaders samrådsperiod om detta nya dokument. Cabrera & Lépinard analyserar detta utkast till meddelande från 2012 utförligt när det gäller dess verksamhetsomfång samt olika utvalda svar från offentliga myndigheter, filminstitutioner och professionella organisationer. Ett reviderat utkast till meddelande från 2012 publicerades i april 2013, följt av ett offentligt samråd som avslutades i maj 2013.

Det slutliga meddelandet från 2013 antogs i november 2013 och rapporten förklarar dess skillnader mot det ursprungliga dokumentet från 2001. Till exempel tillåter texten från 2013 hjälp "som täcker alla aspekter av filmskapande, från berättelsekoncept till leverans till publiken". En av de mest kontroversiella av alla ämnen under hela processen var de territoriella utgifterna. Det nya meddelandet frigör producentens utgiftsskyldighet genom att potentiellt avsevärt minska mängden finansiering som ska spenderas i det land som tillhandahåller stödet. Det så kallade "subventionsracet"-problemet (länder som tävlar med varandra om att erbjuda de mest attraktiva finansieringssystemen för utländska investeringar) har lösts genom att överväga att "utländsk produktion på en medlemsstats territorium kan ha en positiv effekt på den nationella audiovisuella sektorn ".

Cabrera avslutar sin huvudartikel med att betona "lättnaden och tillfredsställelsen" som välkomnade slutdokumentet. Den fick globalt en "tummen upp" från såväl beslutsfattare som branschrepresentanter. De kommande två åren kommer de olika medlemsstaterna att anpassa sina stödsystem i linje med meddelandet. Det kommer att bli intressant att se hur kommissionen övervakar det så kallade "subventionsloppet" eller hur kompatibiliteten mellan 2013 års meddelande och de befintliga EU-fördragen kan kontrolleras. Observatoriet "bevakar det här utrymmet" helt klart...

Den relaterade rapporteringssektionen i denna nya rapport tillhandahåller observatoriets senaste artiklar om den senaste utvecklingen av filmpolitik i Europa, med fokus på ämnen som Tysklands nyligen ändrade filmlag eller den höjda momsen i Spanien på biografer, konserter och teatrar.

Annons

Det sista Zoom-avsnittet skrivet av observatoriets filmanalytiker Martin Kanzler och Julio Talavera Milla ger en sammanfattning av de senaste fakta och siffror om den europeiska biografindustrin hämtade från observatoriets senaste publikationer. Detta inkluderar statistik om europeiska teatermarknader, den relativa framgången för europeiska och amerikanska filmer i Europeiska unionen, det totala antalet teatraliska långfilmer som producerats i Europa, och utrullningen av digital projicering på Europas biografer och assistans för biografer i svårigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend