Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Anslutning av kontinenten: Hur parlamentet kunde göra elektronisk kommunikation mycket enklare

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140401PHT41551_originalElektronisk kommunikation i Europa kan bli betydligt billigare och effektivare, enligt regler som ska röstas om av parlamentsledamöterna den 3 april. Internetleverantörer skulle inte längre kunna blockera eller bromsa internettjänster som tillhandahålls av deras konkurrenter och roamingavgifter för att använda din telefon i ett annat EU-land skulle avskaffas från och med den 15 december 2015.

Vad är problemet egentligen?
Europa lider av en fragmenterad marknad. Dess mer än 200 telekomoperatörer, som omfattas av olika regler, tar ut mycket olika avgifter på sina kunder.

Varför ska vi bry oss?
För det kostar mycket. Fragmenteringen av telekommarknaden beräknas kosta Europa 110 miljarder euro per år, vilket motsvarar 0.9 % av bruttonationalprodukten.

Så det är dåligt för ekonomin, men varför ska det oroa mig?
Två skäl: pris och kvalitet. Enligt en undersökning begränsar 94 % av européerna som reser utanför sitt hemland sin användning av webben, inklusive sociala medier som Facebook, på grund av kostnaderna för mobil roaming.

Jag kanske inte bryr mig om sociala medier när jag reser. Hur är det med kvaliteten?
EU:s telekomregulator BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) rapporterade att flera internetleverantörer blockerade eller bromsade VoIP-tjänster, som Skype, som används för att ringa telefonsamtal över internet.

Sann. Så vad kommer Europaparlamentet att göra åt det?
Enligt förslag som ska röstas om den 3 april kommer roamingavgifterna att avskaffas: att ringa eller skicka e-post från en mobiltelefon i ett annat EU-land skulle kosta lika mycket som att göra det hemma och parlamentet vill att detta ska börja senast den 15 december 2015 .

Nätneutralitet skulle också skyddas: internetleverantörer skulle inte längre kunna blockera eller bromsa internettjänster som tillhandahålls av sina konkurrenter. Genom att hantera radiospektrumet mer effektivt skulle mer utrymme frigöras för mobildata och 4G/5G-utbyggnad.

Annons

I en separat omröstning kommer parlamentsledamöterna också att besluta om nya regler för att ge människor, företag och offentliga myndigheter ett enkelt och säkert sätt att underteckna och certifiera onlinedokument.

Det där låter riktigt bra. Vad kommer härnäst?

Pilar del Castillo, en spansk medlem av EPP-gruppen, är ansvarig för att styra telekompaketet genom parlamentet. Ledamöterna röstar om det den 3 april. En av prioriteringarna för nästa parlament kommer att vara att nå en överenskommelse med de nationella regeringarna om detta. Marita Ulvskog, svensk medlem i S&D-gruppen, ansvarar för förslaget om gränsöverskridande elektronisk identifiering. Efter att parlamentet har röstat om det kommer det fortfarande att behöva formellt godkännas av rådet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend