Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Begäran om att "avbjuda" Rumäniens president Basescu från Europeiska romernas toppmöte

DELA MED SIG:

publicerade

on

46716b858f0056b9c21832b4e870-grandeEuropeiska kommissionen bör återkalla inbjudan till Rumäniens president Traian Basescu att tala vid det tredje europeiska romska toppmötet, som anordnades av kommissionen den 4 april i Bryssel, på grund av hans diskriminerande romska kommentarer. den religiöse statsmannen Rajan Zed sa i Nevada (USA). Basescu is listed as third speaker in the ‘Opening’ part of the summit after Summit Chair Commission Director-General for Justice Francoise Le Bail and Commission President José Manuel Barroso.

Zed, who is president of Universal Society of Hinduism, noted that Basescu was reportedly found guilty and fined in February of discriminatory remarks about Roma population by Romania’s official National Council for Combating Discrimination. Rajan Zed argued that Basescu had no moral standing to attend Roma Summit after making such disparaging remarks about Roma, who formed a major group of the population in Romania. The Council reportedly fined Basescu for saying “very few of them [Roma] want to work” and “traditionally many of them live off stealing” in a news conference in Slovenia in 2010. It seemed like an attempt by Basescu to demonize the already most prejudiced against community in Europe and eternalizing negative stereotyping of them, instead of showing strong political will to integrate them, Zed said.

Zed sa vidare att kommissionen inte heller hade någon moralisk grund att bjuda in Basescu som hade en så fördomsfull åsikt om en stor etnisk grupp av hans befolkning. Om den fortsatte med sin agenda att låta Basescu tala vid toppmötet skulle detta tydligt visa att kommissionen inte var "helhjärtat och ärligt" intresserad av romers integration och integration. Basescu borde inte ha bjudits in från början om kommissionen "på allvar var engagerad" i romernas upplyftande, tillade Zed. Enligt uppgifter ska Basescu i Berlin i januari åter ha gjort nedsättande kommentarer mot romerna, förutom att kalla en journalist för en "smutsig zigenare" 2007 och anklaga romer för att ha stulit i bussar 2011.

Zed påpekade att detta toppmöte verkade bara vara "sweet talk" som med de två föregående toppmötena (2008, 2010), utan något konkret resultat för att få ett slut på romsk apartheid. En stor förändring av hjärtat och ett fast politiskt engagemang behövdes för romernas sociala och ekonomiska integration, vilket EU uppenbarligen saknade. Han antydde att romernas alarmerande tillstånd var en social plåga för Europa och resten av världen eftersom de enligt uppgift regelbundet mötte social utestängning, rasism, undermålig utbildning, fientlighet, arbetslöshet, skenande sjukdomar, otillräckliga bostäder, lägre förväntad livslängd, oroligheter, lever på desperata marginaler, språkbarriärer, stereotyper, misstroende, rättighetskränkningar, diskriminering, marginalisering, skrämmande levnadsförhållanden, fördomar, kränkningar av mänskliga rättigheter och rasistiska slagord på internet.

Det var helt enkelt omoraliskt att låta detta 15 miljoner starka europeiska folk, vars härkomst enligt uppgift sträcker sig så långt tillbaka som 500-talet f.Kr., ständigt lida och utsättas för kränkningar av mänskliga rättigheter. Det var Europas moraliska skyldighet att ta hand om sin ofta förföljda romska gemenskap, betonade Zed. Omkring XNUMX representanter, inklusive Le Bail, Barroso, Basescu, kommissionens vice ordförande Viviane Reding, olika EU-kommissionärer, Bulgariens vice premiärminister Zinaida Zlatanova, ministrar och statssekreterare från nio medlemsländer, borgmästare och parlamentsledamöter deltar i toppmötet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend