Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nordirland: Besök på hög nivå markerar 20 år av EU:s stöd till fredsprocessen

DELA MED SIG:

publicerade

on

tfpPresidenten och vicepresidenterna för den Bryssel-baserade organisationen som ger råd till EU-lagstiftare kommer att besöka Nordirland den 2-4 april. Delegationen, som leder Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), kommer att träffa de europeiska ministrarna, Belfasts borgmästare, församlingens talman och ordföranden för ofmdfm-kommittén. Detta är första gången EESK:s ordförandeskap har varit i Nordirland och samtalen kommer att fokusera på fortsatt EU:s stöd till fredsprocessen och utmaningarna inför valet till Europaparlamentet.

EESK:s ordförande talade före besöket Henri Malosse från Korsika underströk behovet av att lyfta fram det goda arbete EU gör på platser som Nordirland.

“Northern Ireland is a prime example of the positive action the European Union has taken in support of the regions,” he said. “For 20 years, the EU Peace Programme has financed projects which have contributed to moving the peace process forward. There is no doubt that challenges remain,” he said, “but the EU has demonstrated it is here for the long haul and the EESC wants to assure the people and the politicians they have our full support however long it takes.”

Jane Morrice who, as EESC Vice President, was instrumental in bringing the presidency to Belfast, her home town, believes Northern Ireland should make better use of its ‘special’ relationship with the EU.

“Things in Brussels will change this year with a new European Parliament and Commission and we need to make sure the newcomers in high office are in tune with the needs of Northern Ireland” she said. “We in the EESC want to make that happen by ensuring that the voice of business, trade unions and the voluntary sector is heard at the highest level possible in the new administrations.”

The 20-strong delegation will attend an event in Parliament Buildings, Stormont entitled ‘In the garden of Europe’ as guests of the Speaker on the evening of April 2. On April 3 they will visit the Crumlin Road Gaol, the peace walls and then go to Stormont to meet the Europe Ministers and the Chair and Members of the OFMdFM Committee. On the evening of April 3, the Lord Mayor of Belfast will host a reception for the EESC Presidency in Belfast City Hall. Following a morning meeting in the City Hall on April 4, the delegation will visit the Nomadic, as guests of the European Commission Office, and then on to the Titanic Museum.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend