Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionsledamot Cecilia Malmström om visumfria resor för Moldavien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Cecilia-Malmström-DSC_6133Following the European Commission’s proposal, today (3 April) the European Parliament and the Council have taken the final formal step to transfer Moldova to the list of third countries whose nationals are exempt from visa requirement.

Det förväntas att ändringen av förordning 539/2001 kommer att träda i kraft den 28 april och därmed avskaffa viseringskraven för moldaviska medborgare som vill resa till Schengenområdet för en kortare vistelse och inneha ett biometriskt pass.

Home Affairs Commissioner Cecilia Malmström said: “By the end of the month Moldovan citizens with a biometric passport will not need a visa any more to travel to the Schengen zone for short-stays. This is a great achievement and the beginning of a new chapter in our relations. We launched our Visa Dialogue with Moldova on June 2010, and less than four years later travelling to the Schengen zone without a visa will become a reality for Moldovan citizens.

“This shows that the efforts by the Moldovan authorities have paid off and that the EU is committed to deliver on engagements with third countries wishing to work with us. The possibility to visa-freetravel to the Schengen area for short stays will further facilitate people-to-people contacts and strengthen business, social and cultural ties between the European Union and Moldova. This is also an excellent example for other countries of the region, demonstrating that a strong political commitment and the effective implementation of reforms bring tangible results.”

Bakgrund: Från viseringslättnader till viseringsfria system för Moldavien

Som ett första steg mot det långsiktiga målet med viseringsfria resor har moldaviska medborgare redan åtnjutit fördelarna med ett avtal om viseringslättnader med EU sedan 1 januari 2008 (ett uppgraderat avtal om viseringslättnader trädde i kraft den 1 juli 2013).

Visumlättnadsavtalet fastställde en lägre viseringsavgift (35 euro istället för 60 euro) för alla moldaviska visumsökande, och avstod från avgifter för breda kategorier av medborgare som barn, pensionärer, studenter, personer som besöker familjemedlemmar som bor i EU, personer i behov av medicinsk behandling, ekonomiska aktörer som arbetar med EU-företag, deltagare i kulturutbyten, journalister etc. Visumförenklade avtalet förenklade och påskyndade också förfarandena och gjorde det lättare att få tillgång till visum för flera inresor med längre varaktighet.

Annons

Republiken Moldavien upphävde viseringsskyldigheten för EU-medborgare den 1 januari 2007. Dialogen mellan EU och Moldavien om viseringsliberalisering inleddes den 15 juni 2010 och handlingsplanen för viseringsliberalisering (VLAP) presenterades för de moldaviska myndigheterna i januari 2011 (IP / 11 / 59). I sin senaste rapport om genomförandet av VLAP ansåg kommissionen att Republiken Moldavien uppfyllde alla riktmärken som behövs (IP / 13 / 1085).

In particular the Republic of Moldova has successfully completed the reform of the Ministry of Interior, modernised its Border Police, continued smooth judicial co-operation in criminal matters with EU member states and international police co-operation, and put in place a solid framework for deepening the co-operation with Ukraine in the area of border management. The Moldovan authorities have made serious implementation efforts with regard to the Law on Ensuring Equality and the National Human Rights Action Plan, and the strengthening of the Ombudsman’s office.

Building on this assessment, the Commission proposed to abolish visa requirements for Moldovan citizens holding a biometric passport (by transferring the country to the list of third countries whose nationals are exempt from visa requirements – IP / 13 / 1170). Den 27 februari 2014 godkände Europaparlamentet detta förslag (UTTALANDE / 14 / 20) och den 14 mars antog EU:s råd den reviderade förordningen.

Today, European Parliament President Martin Schulz and the Greek Deputy Foreign Minister Dimitris Kourkoulas signed the amendment of Regulation 539/2001, allowing for the transfer of Moldova to the list of third countries whose nationals are exempt from visa requirement. Today’s signature is the final formal step in the procedure. The Schengen area visa waiver for short stays will apply to Moldovan citizens holding a biometric passport on 28 April (20 days after the publication of the revised Regulation in the EU Official Journal). The upgraded Visa Facilitation Agreement will continue to apply to the holders of non-biometric travel documents. The number of short-stay Schengen visa applications from Moldovan citizens has remained stable over the past four years (oscillating between 50,000 and 55,000). At the same time, the refusal rate for visa applications has sharply decreased from 11.4% in 2010 to 4,8% in 2013.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend