Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna ska rösta om planer för att öka pensionsrättigheterna för gränsarbetare

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140402PHT41736_originalSetting up an occupational pension scheme is becoming more important given Europe’s increasingly ageing population. However, such pensions are of little value to Europeans having to move to another EU country for work. As rules differ between member states, these workers may lose out on the benefits. MEPs discuss and vote next week on rules to better protect these workers’ pension rights.

Européer som arbetar i en annan del av EU drar redan nytta av lagstadgade pensionsrättigheter, det vill säga de som tillhandahålls av staten eftersom de är skyddade enligt EU-lagstiftningen. Men hittills finns inget sådant skydd för kompletterande pensionssystem, som är tjänstepensioner finansierade eller medfinansierade av arbetsgivare.

Europaparlamentet diskuterar och röstar om en informell överenskommelse med rådet om nya regler som skyddar sådana kompletterande system för personer som arbetar utomlands. Reglerna ställer minimikrav, till exempel en intjänandeperiod. Detta innebär den period av aktivt medlemskap i ett system som behövs för att behålla kompletterande pensionsrättigheter, som inte får överstiga tre år. Parlamentet insisterade på att dessa regler skulle gälla för personer som arbetar i en annan medlemsstat.

Ria Oomen-Ruijten, en holländsk medlem av EPP-gruppen, är ansvarig för att styra lagstiftningen genom parlamentet. Efter att det informella avtalet hade kommit överens med rådet sa hon: "Europeiska arbetstagare kan nu åtnjuta fulla pensionsrättigheter när de flyttar till ett annat medlemsland. Lagstiftningen kommer att bidra till att undanröja hinder för arbetstagares fria rörlighet.”
När parlamentet har godkänt avtalet har medlemsstaterna fyra år på sig att införliva de nya reglerna till nationell lagstiftning. Du kan följa debatten och omröstningen live på vår hemsida genom att klicka på länken till höger.

Om bilden
Den här artikeln illustreras med bilden Njuter av pension vid Lissabons hamnar, taken by Sicco Brand, from Amsterdam in the Netherlands. “This is a couple I photographed in Lisbon on a Sunday, enjoying life on the waterside,” he explained. He was the March winner of the European Parliament’s guest photographer contest. During the coming months the European Parliament will announce a different topic each month until the European elections in May.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend