Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Kommentar: Putins högriskspel i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Lough, John 4_0By John Lough (avbildad), Associate Fellow, Ryssland och Eurasien-programmet, Chatham House
Vladimir Putin ligger fortfarande ett steg före väst i Ukraina, men han leker med elden.

KGB-instruktörer berättade för en ung Vladimir Putin under sin träning att han hade "en minskad känsla av fara". De såg det som negativt, men i en intervju som publicerades 2000 påminde han sig stolt om deras bedömning.

Att döma av hans nuvarande beteende förblir samma instinkt en del av Putins karaktär. Driven av vad han ser som höga insatser i Ukraina spelar han ett högriskspel, ett som lätt kan snurra ur kontroll.

Den snabba annekteringen av Krim har inte fördunklat Putins beslutsamhet att Ryssland ska dominera omformningen av Ukraina i linje med ryska intressen. Moskva vill se Ukraina som en alliansfri, decentraliserad stat med betydande befogenheter delegerade till dess regioner, inklusive förmågan att bilda sina egna utrikesförbindelser.

Om denna vision skulle bli verklighet skulle den försvaga centralregeringen i Kiev och undergräva den ukrainska statsbildningen. Det skulle också hålla Ukrainas industriella hjärta i sydost fast integrerat med den ryska ekonomin och förhindra landets ekonomiska integration med EU.

Under de senaste tre veckorna har Moskva använt flera spakar för att pressa Ukrainas interimsregering och dess västerländska partner att acceptera att Ryssland har nyckeln till en lösning för att stabilisera landet.

Dessa inkluderar sammanslagning av militära styrkor längs gränsen, hot om att stänga av Ukrainas gasförsörjning och, nästan säkert, hemliga åtgärder från ryska underrättelsetjänster för att uppmuntra störningar i sydöstra Ukraina.

Putins beteende tyder på att han tror att USA och EU varken har ett koncept för att stabilisera Ukraina eller aptiten att rädda det ekonomiskt.

Annons

Han verkar inte heller ta hotet om starka västerländska ekonomiska sanktioner mot Ryssland på allvar.

Taktiskt spelar han ett självsäkert spel. Han inser att han inte bara kan konfrontera västländer över Ukraina. Istället måste han adjungera dem så att de stöder Rysslands plan att stabilisera Ukraina och bli en del av en "gemensam" lösning på problemet.

Det ökade trycket på Ukraina syftar till att mjuka upp västerländska regeringar inför krissamtal med fyra partier som planeras till den 17 april i Genève. Det kommer att vara första gången sedan krisens början som ryska, EU, USA och ukrainska ledare träffas.

Att skapa problem i sydöstra delen av landet är förmodligen också en taktik för att underminera presidentvalet som ska äga rum den 25 maj. Ett fritt och rättvist val som hålls över hela landet skulle installera en legitimt vald ledare och ge ett fokus för att ena landet. Detta stämmer inte överens med Moskvas ansträngningar att "federalisera" Ukraina.

Vid samtalen i Genève kommer Ryssland sannolikt att driva på för en tidsplan för snabba konstitutionella reformer, med argumentet att det inte finns något alternativ med tanke på det kaosspöke som uppslukar de östra regionerna och de ökande riskerna med våld.

Även om Putin har de viktiga korten, är riskerna med hans strategi avsevärda.

För det första har han byggt upp en bild i Ryssland, flitigt odlad av statliga medier, av rysktalande i fara i sydöstra Ukraina. Om proryska aktivisters beslag av regeringsbyggnader leder till våld kommer han att utsättas för press att ingripa militärt. Med Kiev som nu lovar militära åtgärder mot pro-ryska beväpnade män i öst, blir det hittills otänkbara möjligt: ​​ett krig mellan Ryssland och Ukraina

För det andra kanske regeringen i Kiev och västländerna inte går med på Moskvas förslag att påskynda konstitutionella reformer i Ukraina. Som ett resultat kan Putin behöva eskalera ansträngningarna för att undergräva kontrollen av Kiev i viktiga industricentra och öka brådskan att hitta en lösning. Han kan då också behöva genomföra sitt hot om att stänga av ryska gasleveranser till Ukraina på grund av dess oförmåga att betala för dem, vilket riskerar en upprepning av 2009 års kris när några av Gazproms europeiska kunder inte fick sina kontrakterade leveranser.

För det tredje kan Rysslands ökande politiska, ekonomiska och militära tryck på Ukraina fälla interimsregeringen och få landet att splittras innan någon konstitutionell reformprocess kan påbörjas.

Kontrollerat kaos är en sak. Okontrollerat kaos är något helt annat. Västerländska ledare måste förstå att de har att göra med en rysk ledare som är mer fokuserad på sina mål i Ukraina än på riskerna med att uppnå dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend