Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Ukraina: Geneva stopp för påsk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vladimir-Putin-Snowden-är-fortfarande-i-RysslandUppmaningen till alla sidor att avstå från provokation och våld kom som den viktigaste avslutningen av veckans Genève-samtal mellan USA, Ryssland, EU och Ukrainas utrikesministrar. Med signaturen på det slutliga dokumentet observerade ukrainska medborgare skapandet av en andra stor internationell deklaration, avsedd att lösa den djupa krisen för ukrainsk statsbildning – den första, som undertecknades av avsatte president Janukovitj den 21 februari, var kortlivad. Massakern på Maidan Square avslutade plötsligt de diplomatiska ansträngningarna och knuffade landet i oordning.

Denna förhistoria föder den allmänna opinionens skepsis: kan deklarationen undertecknad så långt bort som vid Genèvesjöns strand övertyga demonstranter vid floden Dnepr att erkänna Kievs interimsregering och ge upp sina anspråk på oberoende?

Vissa har tolkat den ryska ministern Lavrovs ställning i Genève som ett övergivande av federaliseringsplanen och ett ytterst "förräderi" mot ryssarna i östra Ukraina, under ytterligare hot om sanktioner.

Men det tog inte lång tid för östukrainska bloggare att svara: eftersom de inte var representerade som part i förhandlingarna anser de sig inte vara skyldiga att följa riktlinjerna - de förväntar sig att "juntan" i Kiev, som gick upp till makt genom våld, för att ta det första steget mot nedrustning. Efter de våldsamma sammandrabbningarna i östra Ukraina, där dödsfall rapporterades, verkar det som om demonstranterna inte är villiga att hissa en vit flagga i Genève. Det skulle vara en utmaning för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att få dem att ändra uppfattning.

Efter befallning från interimspresident Turchinov att skicka trupperna till öst för att bekämpa demonstranterna som förklarats som "terrorister", är förtroendet helt enkelt inte där – politiken för de nya härskarna i Kiev har förändrats med roulettens hastighet: från den första lag som förbjuder det ryska språket att ge det en nästan officiell status, till den "antiterroristiska" operationen mot separatisterna i öst för bara några dagar sedan, till ett löfte om tilldelningsbefogenheter för regionerna. Men alla dessa är långt ifrån en jackpott för separatisterna som strävar mot självständighet och skapandet av en ny stat, "Novorossiya" – som återupplivar det historiska namnet på den ryska provinsen, bokstavligen "Nya Ryssland".

Uppenbarligen förvärras den djupa krisen i den ukrainska statsbildningen av denna brist på förtroende för invånarna i östra Ukraina, i den äkta karaktären av Kiev-deklarationerna – de sociala nätverken är fulla av hot om vedergällning: "Vi kan ge er löften först och vi kan börja hänga dig efter", blodtörstiga tweets som får många "Gillar". Löftet om galgen för separatisterna från ukrainska internetanvändare har större inverkan på separatisternas sinnestillstånd än Genèves diplomatiska konstverk och OSSE:s blyga ansträngningar.

Samtidigt lämnar surret om en ny våg av kommande amerikanska sanktioner mot Ryssland inte mycket hopp om att få slut på konflikten med Genèveförklaringen, det är bara en paus i det pågående dramat kring "balkaniseringen" av Ukraina. Landet består av olika territorier inom olika politiska sammanhang och representerar ett komplext lapptäcke av kulturer relaterade till olika civilisationer - därefter står världsmakter bakom sina samhörande gemenskaper.

Annons

För att försvara sina skyddslingar i Kiev överväger EU ekonomiska sanktioner, som ett förbud mot teknik för att hindra Rysslands modernisering. Dessa kommer dock att slå tillbaka mot Europa, eftersom Frankrikes förväntade avslag på att sälja Mistral-helikopterfartyg till ryssar skulle beröva den franska ekonomin 1 miljard euro – ett drag som knappast kommer att förstås av franska arbetare, vars intressen ska offras för goda av den interimistiska Kiev-regeringen, inklusive sju (!) ökända oligarker.

Tysklands utrikesminister Steinmeier uppmanar att avleda den kreativa energin från sanktioner till reglering av krisen. Tydligen är den amerikanska ekonomin inte ömsesidigt beroende av Ryssland, och i fallet med sanktioner kommer det inte att bli någon direkt negativ effekt. Enligt uppgift har det förekommit amerikanska hot om att frysa president Putins tillgångar i Schweiz. Men det ligger inte i herr Putins karaktär att ge efter som ett yttersta offer för USA:s geopolitiska ambitioner.

Det är knappast en slump att under de direkta samtalen med president Putin dök USA:s största 'bråkmakare' Snowden upp – ryssarna har antytt att de har fler ess i rockärmen för att fortsätta maktspelet. Så länge som le rapport de force tillämpas blir det inget slut på krisen i Ukraina.

 

Anna van Densky

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend