Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Ukraina: Geneva stopp för påsk

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vladimir-Putin-Snowden-Is-Still-in-RysslandUppmaningen till alla sidor att avstå från provokation och våld kom som den viktigaste slutsatsen för veckans Genèvesamtal mellan USA, Ryssland, Europeiska unionen och Ukrainas utrikesministrar. Med signaturen på det slutliga dokumentet observerade ukrainska medborgare skapandet av en andra stor internationell förklaring, som var avsedd att lösa den djupgående krisen i ukrainska statskap - den första, som undertecknades av den avskedade presidenten Janukovich den 21 februari, var kortlivad. Massakern på Maidan Square avslutade plötsligt diplomatiska ansträngningar och drev landet i oordning.

Denna förhistoria matar allmänhetens skepsis: kan förklaringen som undertecknades så långt bort som vid Genèvesjön övertyga demonstranter vid floden Dnepr att erkänna Kievs tillfälliga regering och ge upp sina självständighetsanspråk?

En del har tolkat den ryska minister Lavrovs ställning i Genève som ett övergivande av federaliseringsplanen och ett ultimat "svek" mot ryssar i östra Ukraina, som görs under ytterligare hot mot sanktioner.

Men det tog inte lång tid för östra ukrainska bloggare att svara: eftersom de inte var representerade som part i förhandlingarna, anser de sig inte vara skyldiga att följa riktlinjerna - de förväntar sig "junta" i Kiev, som steg upp till kraft genom våld, att göra det första steget mot nedrustning. Efter de våldsamma sammanstötningarna i östra Ukraina, där förlust av liv rapporterades, verkar det som om demonstranterna inte är villiga att höja en vit flagga i Genève. Det skulle vara en utmaning för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att få dem att ändra sig.

Efter ordern av tillfällig president Turchinov att skicka trupperna till öst för att bekämpa de protesterande som deklareras som '' terrorister '' är förtroendet helt enkelt inte där - de nya härskarnas politik i Kiev har förändrats i snabb takt: från den första lag som förbjuder det ryska språket att ge det en nästan officiell status, till "anti-terrorist" -operationen mot östens separatister för bara några dagar sedan, till ett löfte om attributmakter för regionerna. Men alla dessa är långt ifrån en jackpot för separatisterna som strävar mot självständighet och skapandet av en ny stat, "Novorossiya" - återupplivar det ryska provinsens historiska namn, bokstavligen "Nya Ryssland".

Uppenbarligen förvärras den djupgående krisen i det ukrainska statskapet av denna brist på förtroende för invånarna i östra Ukraina, i Kiev-förklaringarnas verkliga karaktär - de sociala nätverken är fulla av hot om vedergällning: "Vi kan ge dig löften först och vi kan börja hänga dig efter, "blodtörstiga tweets som får många" gillar ". Löftet om galgen för separatisterna från ukrainska internetanvändare har större inverkan på separatisternas sinnestillstånd än Genèves diplomatiska konstverk och OSSE: s blygsamma ansträngningar.

Samtidigt lämnar surret om en ny våg av kommande amerikanska sanktioner mot Ryssland inte mycket hopp om att avsluta konflikten med Genèveförklaringen, det är bara en paus i det pågående dramaet om "Balkaniseringen" i Ukraina. Landet består av olika territorier inom olika politiska sammanhang och representerar ett komplext lapptäcke av kulturer relaterade till olika civilisationer - därefter står världsmakterna bakom sina korrelerande samhällen.

Annons

EU överväger ekonomiska sanktioner, som ett förbud mot teknik för att hindra Rysslands modernisering, för att försvara sina protegéer i Kiev. Dessa kommer dock att slå tillbaka på Europa, eftersom det förväntade avvisandet av Frankrike att sälja Mistral-helikopterbärare till ryssar skulle beröva den franska ekonomin 1 miljard euro - ett drag som knappast kommer att förstås av franska arbetare, vars intressen ska offras för bra för den tillfälliga regeringen i Kiev, inklusive sju (!) ökända oligarker.

Tysklands utrikesminister Steinmeier uppmanar att avleda den kreativa energin från sanktioner till reglering av krisen. Uppenbarligen är den amerikanska ekonomin inte beroende av Ryssland, och i fallet med sanktioner kommer det inte att finnas någon direkt negativ effekt. Enligt uppgift har USA hotat att frysa president Putins tillgångar i Schweiz. Men det ligger inte i Putins karaktär att ge efter som ett ultimat offer för USA: s geopolitiska ambition.

Det är knappast en tillfällighet att under de direkta samtalen med president Putin dök upp USA: s största "problemproducent" Snowden - ryssarna har antytt att de har fler ess i ärmarna för att fortsätta maktspelet. Så länge som le rapport de force tillämpas kommer krisen i Ukraina inte att bli slut.

 

Anna van Densky

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend