Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Fiske: Hållbara metoder visar sig vara riktigt fångsten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fishing_Boats_Comox_BritishColumbiaHållbart fiske frodas utanför Mayos kust.

Varje gång Stephen McHale fångar en äggbärande hummerhona gör han ett märke på stjärtflippern för att varna andra fiskare att inte skörda den. Det är en praxis som kallas v-notching för att skydda lokala bestånd och är typiskt för McHales hållbara sätt att arbeta. ”Vi fiskar till marknaden genom att vår säljare, som bara bor några mil ner längs kusten, vet vilken efterfrågan det finns och vi fiskar för att tillfredsställa det. Så marknaden är inte översvämmad med oönskad fisk”, förklarar han.

Det är en ljummen aprileftermiddag och McHales sista fiskejobb för dagen är att lyfta en stag med hummer och krabbakrukor innan han drar sin båt uppför den uråldriga slipen på grund av en dålig prognos som kommer att lämna detta lilla inlopp skummande och väsande av dyningar. I mer än 40 år har han fiskat efter migrerande makrill, krabba och hummer från en liten liten hamn i ett av Europeiska unionens mest avlägsna kustområden, beläget halvvägs mellan Stags of Broadhaven och Downpatrick Head på den vilda västkusten i County Mayo, i Irland.

Under sin tid som fiskare har han sett mycket förändring, särskilt sedan Irland gick med i EU: ”Tillgängligheten av marknader i hela EU där vi kan sälja vår fisk har alltid varit den stora fördelen för oss här och det ger oss trygghet. Innan Irland gick med i EEC (Europeiska ekonomiska gemenskapen) redan 1973 hade vi inga marknader alls. På den tiden var fisk inte en stor del av den irländska kosten eller restaurangmenyer, så vi gav ofta bort krabba gratis.” Liksom många kustfiskare längs denna karga Atlantkust, fiskar McHale från maj till oktober i sin nio meter långa (30 fot) båt Eileens stolthet, uppkallad efter sin fru som driver ett Bed and Breakfast från deras närliggande hem. McHale har anpassat sin båt för att använda traditionella och hållbara metoder för sitt passiva fiske där spårbarhet är en prioritet. Han använder en jigglina för att kroka varje makrill individuellt, vilket säkerställer en låg stöt.

Ett centralt mål med den reformerade EU:s gemensamma fiskeripolitik (CFP), som inrättades i januari 2014, efter en lång och uttömmande samrådsprocess med medlemsstaterna, är att säkerställa att fisket i framtiden kommer att vara hållbart miljömässigt, ekonomiskt och socialt såväl som kulturellt. .

McHale stöder till fullo idéerna bakom det: "Jag välkomnar det faktum att de nya bevarandeåtgärderna tillåter mer input från vår [nationella] regering, våra representativa grupper [Erris Inshore Fishermen's Association) såväl som oss själva. När allt kommer omkring kommer vi att veta oerhört mycket tidigare än Bryssel, eller några forskare som bor långt härifrån, när bestånden blir låga eller kvaliteten sjunker, i ett fiske. Det betyder att jag kan fatta beslut baserat på aktuell kunskap och röra mig på fiskeplatserna så att inget fiske blir överfiskat.”

Under tiden fortsätter McHale att ta ut sin båt varje dag. ”Vi drog 20 krukor nyss i eftermiddags och fick nio hummer och ett lass krabbor. Många av dessa säljs live på kontinenten [Europa] eller om krabban styckas går de till processorerna här för hemmamarknaden. Vi har en väghyvel på båten och all fisk som är underdimensionerad kastar vi tillbaka i och vi bevarar även hummerna genom att v-hacka dem”, förklarar han när hans båt glider tillbaka in i hamnen.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend