Anslut dig till vårt nätverk!

Konkurrensen

Antitrust: Kommissionen finner att Motorola Mobility har brutit mot EU:s konkurrensregler genom att missbruka väsentliga standardpatent

DELA MED SIG:

publicerade

on

Flickr-5314572733Europeiska kommissionen antog idag (29 april) ett beslut som konstaterar att Motorola Mobilitys (Motorola) yrkande och verkställighet av ett föreläggande mot Apple inför en tysk domstol på grundval av ett smartphone standard essential patent (SEP) utgör ett missbruk av en dominerande ställning förbjudet enligt EU:s antitrustregler med tanke på de särskilda omständigheter under vilka föreläggandet användes (se även MEMO / 14 / 322).

Kommissionen har beordrat Motorola att eliminera de negativa effekterna av detta. Kommissionen har också fattat ett åtagandebeslut i en separat undersökning rörande Samsung (se IP / 14 / 490).

Kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrenspolitik Joaquín Almunia sa: "De så kallade smartphonepatentkrigen bör inte ske på konsumenternas bekostnad. Det är därför alla branschaktörer måste följa konkurrensreglerna. Vårt beslut om Motorola, tillsammans med dagens Beslutet att acceptera Samsungs åtaganden ger rättslig klarhet om de omständigheter under vilka förelägganden att verkställa grundläggande väsentliga patent kan vara konkurrensbegränsande. Detta kommer också att bidra till att säkerställa att standardsättningen fungerar korrekt i Europa. Patentinnehavare bör få en rimlig ersättning för användningen av deras immateriella rättigheter, bör de som implementerar sådana standarder också få tillgång till standardiserad teknik på rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande villkor. Det är genom att bevara denna balans som konsumenterna kommer att fortsätta att ha tillgång till ett brett utbud av interoperabla produkter."

SEP är patent som är nödvändiga för att implementera en specifik industristandard. Det är inte möjligt att tillverka produkter som följer en viss standard utan att få tillgång till dessa patent. Detta kan ge företag som äger SEP betydande marknadsinflytande. Som ett resultat kräver standardiseringsorgan i allmänhet att deras medlemmar åtar sig att licensiera SEP på rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande (så kallade "FRAND") villkor. Detta åtagande är utformat för att säkerställa effektiv tillgång till en standard för alla marknadsaktörer och för att förhindra "stopp" av en enda SEP-innehavare. Sådan tillgång på FRAND-villkor möjliggör ett brett urval av interoperabla produkter för konsumenter samtidigt som man säkerställer att SEP-innehavare får adekvat ersättning för sin immateriella egendom.

Att begära förelägganden inför domstol är i allmänhet ett legitimt rättsmedel för patentinnehavare vid patentintrång. Att begära ett föreläggande baserat på SEP kan dock utgöra ett missbruk av en dominerande ställning om en SEP-innehavare har gett ett frivilligt åtagande att licensiera sina SEP på FRAND-villkor och där företaget mot vilket ett föreläggande begärs är villigt att ingå en licensavtal på sådana FRAND-villkor. Eftersom förelägganden generellt sett innebär ett förbud mot att den produkt som gör intrång i patentet säljs, kan ett krav på SEP-baserade förelägganden mot en villig licenstagare riskera att utesluta produkter från marknaden. Ett sådant hot kan därför snedvrida licensförhandlingarna och leda till konkurrensbegränsande licensvillkor som licenstagaren till SEP inte skulle ha accepterat om inte föreläggandet begärdes. Ett sådant konkurrensbegränsande resultat skulle vara skadligt för innovation och skulle kunna skada konsumenterna.

Motorola Mobility SEP:erna i fråga hänför sig till European Telecommunications Standardization Institutes (ETSI) GPRS-standard, en del av GSM-standarden, som är en viktig industristandard för mobil och trådlös kommunikation. När denna standard antogs i Europa, förklarade Motorola Mobility några av sina patent som väsentliga och åtog sig att licensiera de patent som de hade förklarat väsentliga för standarden på FRAND-villkor.

I dagens beslut fann kommissionen att det var missbruk av Motorola att både begära och verkställa ett föreläggande mot Apple i Tyskland på grundval av en SEP som den hade åtagit sig att licensiera på FRAND-villkor och där Apple hade gått med på att ta en licens och vara bunden av ett fastställande av FRANDs royalties av den relevanta tyska domstolen.

Annons

Kommissionen ansåg också att det var konkurrensbegränsande att Motorola, under hot om verkställighet av ett föreläggande, insisterade på att Apple skulle ge upp sin rätt att ifrågasätta giltigheten eller intrånget från Apples mobila enheter av Motorola SEP. Tillämpare av standarder och i slutändan konsumenter ska inte behöva betala för ogiltiga eller icke-kränkta patent. Implementerare bör därför kunna försäkra sig om patentens giltighet och bestrida påstådda intrång.

Kommissionen beslutade att inte ålägga Motorola böter med hänsyn till det faktum att det inte finns någon rättspraxis från EU-domstolarna som behandlar lagligheten enligt artikel 102 i EUF-fördraget av SEP-baserade förelägganden och att nationella domstolar hittills har kommit till olika slutsatser. på denna fråga.

Mer information finns på MEMO / 14 / 322.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend