Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Fler flygplatser arbetar aktivt för att minska CO2: Schiphol-certifierade koldioxidneutrala

DELA MED SIG:

publicerade

on

VuelingA320Vid årets Global Sustainable Aviation Summit som ägde rum i Genève igår och idag (29-30 april), rapporterade ACI EUROPE och ACI ASIA-PACIFIC om det pågående arbetet som flygplatser gör för att minska sina koldioxidutsläpp genom Airport Carbon Accreditation.

Generaldirektör ACI EUROPE Olivier Jankovec och regiondirektör ACI ASIA-PACIFIC Patti Chau sa: "Vi har nu 96 flygplatser certifierade på 4 kontinenter under Airport Carbon Accreditation - och vi förväntar oss fler under de kommande månaderna. Med programmet fokuserat på ständiga förbättringar för att minska CO2 utsläpp är det också fantastiskt att se så många deltagande flygplatser gå framåt mot koldioxidneutralitet år efter år. Dessa flygplatser är verkligen ledande när det gäller att ta itu med vår industris påverkan på klimatförändringarna. Dagens tillkännagivande om att Amsterdams flygplats Schiphol, Europas fjärde mest trafikerade flygplats, just har uppnått koldioxidneutralitet är stora nyheter, eftersom det är den största flygplatsen som har nått denna nivå av certifiering. Det visar vad som kan göras på mindre än fem år, när CO2 minskning anses vara en högsta prioritet och inbäddad i företagskulturen.”

Senaste certifieringar

I Europa har de senaste månaderna sett första gången ackreditering av Venedigs flygplatsTreviso flygplatsNeapels flygplats och Groningen Airport Eelde, vilket leder till totalt 80 europeiska flygplatser certifierade enligt Airport Carbon AccreditationFlera etablerade deltagare i programmet har också lyckats ta sig upp en certifieringsnivå. Förutom dagens nyheter om att Amsterdam Airport Schiphol uppnår koldioxidneutralitet, blev Eindhoven Airport (också medlem i Schiphol Group) den första koldioxidneutrala flygplatsen i Benelux tidigare i år. Athens International Airport, Hamburg Airport och Farnborough Airport har alla lyckats flytta upp ytterligare en certifieringsnivå till nivå 3, "Optimering". Samtidigt lyckades Cork Airport och Rome Ciampino Airport också i sina försök att nå "Reduction"-nivån.

I Asien har det även skett flera nya tillägg och uppgraderingar inom Airport Carbon Accreditation. Sharjah International Airport i Förenade Arabemiraten har nyligen blivit certifierad på "Mapping"-nivå. Kaohsiung Airport i Taiwan har gått in i programmet på "Reduction"-nivå, medan Bangkok Suvarnabhumi Airport har uppgraderat till den nivån också. Incheon International Airport i Sydkorea har anslutit sig till Kempegowda International Airport och Indira Gandhi International Airport, som båda fick certifieringen "Optimization" - den högsta certifieringen utan att använda offset.

Hur det fungerar

Airport Carbon Accreditation, som ursprungligen lanserades i Europa i juni 2009, expanderade till Asien-Stillahavsområdet i november 2011 och Afrika i juni 2013. Det institutionellt godkända programmet bedömer och erkänner oberoende flygplatsers ansträngningar att hantera och minska sin koldioxidutsläpp2 utsläpp. Det certifierar flygplatser på fyra olika nivåer av ackreditering (kartläggning, minskning, optimering och neutralitet). Aktiviteter som genomförs av flygplatsoperatörer för att minska sina utsläpp, inkluderar investeringar i värme- och belysningseffektivitetsteknik, el-, hybrid- eller gasdrivna fordon, incitamentsprogram för kollektivtrafik och mindre företagsresor. Flygplatser som implementerar program som Airport-Collaborative Decision-Making (A-CDM) och Continuous Descent Operations (CDO) hjälper också till att engagera andra att minska sina utsläpp på flygplatsplatsen.

Annons

Den 17 juni kom de slutliga resultaten av CO2 minskning uppnådd för år 5 kommer att tillkännages vid 23:e ACI EUROPE årsmöte, kongress och utställning, som kommer att vara värd för FRAPORT (Frankfurt Airport) - den allra första flygplatsen som certifierats av programmet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend