Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: Stiftelsen Open Dialog Foundation

DELA MED SIG:

publicerade

on

nowe-logotypDen 20 mars 2014 flyttades Vladimir Kozlov till en straffkoloni närmare sin sista bostadsort. Detta enligt Open Dialog Foundation (ODF), är ett tydligt bevis på att påtryckningar från företrädare för Europeiska unionen och USA på de kazakiska myndigheterna kan rädda liv och hjälpa dem som åtalas av politiska skäl. Kozlov är inte ett isolerat fall, Roza Tuletayeva har också nyligen överförts till en interneringskoloni med minimal regim. Med tiden har vi sett ett antal sådana fall. 

Enligt rapporter från civilsamhällets aktivister i Kazakstan är besök av vissa europeiska delegationer av rent formell karaktär eller används öppet för att stödja bilden av den kazakiska regimen.

ODF begär ett noggrant urval av Europaparlamentets delegater för människorättsuppdrag, samt ett delegationsbesök till Vladimir Kozlov och påtryckningar på den kazakiska regimen för frigivning av sådana politiska fångar.

Tre års fängelse för en artikel: Journalister begär Ukraina och Europeiska unionens skydd mot förtryck av kazakiska myndigheter

Aidos och Natalia Sadykov har båda förföljts i Kazakstan för sin journalistiska verksamhet, för att ha kritiserat regimen. Medan Sadykova förföljs i brottmålsdomstolar för sin yrkesverksamhet har hennes man utsatts för (allt vanligare i Kazakstan) psykiatriska undersökningar, orättvisa rättegångar och inhuman behandling.

Paret har flytt till Ukraina, där de fortsätter sin yrkesverksamhet. Oberoende journalistik förtrycks starkt och med våld i Kazakstan och rättssystemet håller på att bli ett verktyg för att utöva påtryckningar på medier, allt i strid med rätten till yttrandefrihet.

Journalisterna begär att det internationella samfundet skyddar dem från politiskt förtryck.

ODF uppmanar de ukrainska myndigheterna att skydda Aidos och Natalia Sadykov fram till datumet för familjen Sadykovs avresa till Europeiska unionens territorium. 

Oberoende och oppositionella medier i Kazakstan står på randen av förintelse

Denna rapport beskriver det kontinuerliga ökade förtrycket av oberoende journalistik i Kazakstan. I ett försök att undvika att utsättas för samma öde som den tidigare ukrainska regeringen har den kazakiska regimen ökat de repressiva åtgärderna ytterligare. Detta har inkluderat restriktiva lagar om media, påtryckningar och skrämseltaktik mot journalister och skriven press, censur och fysiska övergrepp och arresteringar av journalister av staten. ODF vädjar om påtryckningar på den kazakiska regeringen att upphäva dessa stränga lagar som förtrycker rätten till yttrande och frihet av pressen i landet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend