Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Jordobservation: Sentinel-1A första bilder understryker samhälleliga fördelar med Copernicus

DELA MED SIG:

publicerade

on

sentinel-öIdag (8 maj) har Europeiska kommissionen och Europeiska rymdorganisationen publicerat några av de första högkvalitativa bilderna levererade av Sentinel-1A lanserade den 3 april 2014. Bilderna är finns här.

Bilderna på tillståndet för havsisen, havet och landet understryker att Copernicus, det största civila jordobservationsprogram som någonsin skapats, fortskrider enligt plan. Programmet kommer att bidra till en förbättrad och mer frekvent observation av jordens delsystem, inklusive atmosfären, haven och kontinentala ytor. Bilder från Sentinel 1-A, den första satelliten i Copernicus-konstellationen, produceras med den senaste radartekniken. Genom att använda mikrovågsfrekvenser kan radarsatelliter se genom moln och stormar (till skillnad från optiska sensorer) och ta bilder oavsett väder. Dessutom bär radarsensorer sin egen belysningskälla, i form av radiovågor som sänds ut av en antenn. Detta innebär att radarn kan användas med lika effektivitet när som helst på dygnet.

Sentinel-1-data kommer att göras tillgänglig systematiskt och kostnadsfritt för alla användare, inklusive offentliga myndigheter (på europeisk, nationell och regional nivå), allmänheten och vetenskapliga och kommersiella användare. Dessutom kan radardata levereras inom en timme efter bildinsamling för nära realtid (NRT) bildleverans.

European Commissioner Michel Barnier, acting commissioner for industry and entrepreneurship, said: “It is now clear that Copernicus will provide reliable, validated and guaranteed information in support of a broad range of environmental and security applications. By observing the Earth can we ensure a safer world. At the same time we will open up new business opportunities for SMEs.”

Sentinel-1A första bilder

Bilderna som presenteras idag är de första delarna av ett mer systematiskt jordobservationsprogram och täcker ett antal användningsområden.

Övervakning av havsis säkerställer säker navigering året runt

Annons

Sentinel-1-bilder kan användas för att generera högupplösta isdiagram, övervaka isberg och förutsäga isförhållanden. Radarn kan skilja mellan den tunnare, mer navigerbara förstaårsisen och den farliga, mycket tjockare flerårsisen för att säkerställa säker navigering året runt i istäckta arktiska och subarktiska zoner. Ny is kan bildas på stora områden från en dag till en annan och is kan driva mer än 50 km på en dag, så det är viktigt att ha regelbundna observationer för att ge en uppdaterad istjänst för säker navigering.

Utveckling av marktäcket

Sentinel-1A sveper systematiskt över världen. En hög upprepningsfrekvens (dvs. samma område kan täckas var 12:e dag) möjliggör noggrann övervakning av förändringar i marktäcket, vilket är särskilt användbart för klassificering av grödor eller för att övervaka skogarnas utveckling på global nivå.

Katastrof och nödhjälp

Eftersom radarbaserade bilder inte hämmas av ogynnsamma väderförhållanden är Sentinel-1 särskilt användbar för att övervaka översvämningar. Bilderna används för att förbereda kartor för att avgränsa omfattningen av översvämningar. Dessutom kan Sentinel-1A-bilder användas för exakt terrängdeformationsövervakning över landras, seismiska områden eller sättningar genom att tillhandahålla regelbundna och frekventa observationer av markrörelser.

Havsstat

Sentinel-1 ger information om vind, vågor och strömmar. Denna information kan hjälpa till att förbättra sjöfartens effektivitet och havsvågsenergitillämpningar, såväl som klimatologi.

Sjöövervakning

Sentinel 1 enhances Copernicus’ maritime monitoring capabilities. Sentinel-1A Synthetic Aperture Radar images are a valuable source for near real-time operational monitoring of European seas for vessel detection. Moreover, the radar technology of Sentinel-1 is of particular relevance for oil spill detection. Oil spills from tankers, offshore platforms and oil pipelines can cause enormous damage to the environment and the economy.

Klimatförändring

Sentinel 1-uppdraget är utformat för att övervaka viktiga klimatvariabler som markfuktighet, vindhastighet och vindriktning, havsis, kontinentala inlandsisar och glaciärer. Även om uppdraget erbjuder aktuell information för en mängd operativa tillämpningar, fortsätter det mer än 20 år av radarbilder. Detta arkiv är inte bara viktigt för praktiska tillämpningar som kräver långa tidsserier av data, utan också för att förstå de långsiktiga effekterna av klimatförändringar, såsom de på arktiska havsistäcket, kontinentala inlandsisar och glaciärer. Den observerade säsongsmässiga tillväxten och tillbakadragandet av istäcket visar effekterna av den globala uppvärmningen.

Bakgrund

Det första Copernicus-uppdraget, Sentinel-1, består av en konstellation av två polära satelliter, Sentinel-1A och Sentinel-1B, som kommer att dela samma orbitalplan och fungera dag och natt, och utföra så kallad Synthetic Aperture Radar-avbildning.

Mer information

http://copernicus.eu
Copernicus om Europa
IP / 14 / 380 – Earth observation: Copernicus satellite lifts off successfully

Första bilderna av Sentinel-1A

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend