Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Europeiska flygplatser rapporterar en ökning av passagerartrafiken med 4.6 % för första kvartalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

airplane-in-flight-image-by-piotrus-from-wikimedia-licensed-under-the-creative-commons-licenseEuropeiska flygplatshandelsorganet ACI EUROPE släppte idag (8 maj) sina trafikresultat för Q1 över det europeiska flygplatsnätverket. Sammantaget rapporterade passagerartrafiken på Europas flygplatser en god ökning på + 4.6% jämfört med första kvartalet 1. EU:s flygplatser visade +3.3 % tillväxt, med alla nationella marknader som växte med undantag för Kroatien, Lettland och Polen. Samtidigt ökade passagerartrafiken på flygplatser utanför EU med +9.2 %, och Island, Moldavien och Serbien visade en imponerande tillväxttakt på över 20 %. Flygplansrörelserna för hela Europa ökade med +2.7%, medan frakterna rapporterade en ökning med +5.2%. För mars månad ökade passagerartrafiken i Europa med +2.5 % jämfört med mars 2013, medan frakterna ökade med +6.0 % och rörelserna +2.7 %.

Olivier Jankovec, generaldirektör ACI EUROPE sade: "Detta är solida flygtrafiksiffror för Europa, som återspeglar förbättrade ekonomiska förhållanden – särskilt i EU, där konsumenternas förtroende har nått nivåerna före krisen och BNP-tillväxten kommer att ta ytterligare fart. Betecknande nog är återhämtningen i både inrikes passagerartrafik (+5.8%) och godstrafik, liksom återkomsten av dynamisk passagerartillväxt i Grekland, alla välkomna signaler om att den europeiska flygmarknaden äntligen blir mer balanserad.”

Han tillade: ”Den svagare utvecklingen av passagerartrafiken i mars är främst ett resultat av att påsken har flyttats från mars till april i år. Men det förklarar också effekterna av ökande geopolitiska spänningar i Ryssland och Ukraina, samt en svagare efterfrågan i Turkiet och från tillväxtländer utanför Europa."

Flygplatser som tar emot mer än 25 miljoner passagerare per år (Grupp 1), flygplatser som tar emot mellan 10 och 25 miljoner passagerare (Grupp 2), flygplatser som tar emot mellan 5 och 10 miljoner passagerare (Grupp 3) och flygplatser som tar emot mindre än 5 miljoner passagerare per år ( Grupp 4) rapporterade för Q1 2014 en genomsnittlig tillväxt på +3.8%, +5.8%, +4.0% och +5.0 % respektive jämfört med första kvartalet 1.

Flygplatser som upplevde den högsta ökningen av passagerartrafiken per grupp, när man jämför mars 2014 med mars 2013 var:

GRUPP 1 Flygplatser – Moskva SVO (+11.7%), Barcelona BCN (+ 6.2%), Istanbul IST (+ 6.1%), London LGW (+ 5.1%) och Paris ORY (+ 2.8%)

GRUPP 2 Flygplatser – Istanbul SAW (+34.9%), St Petersburg (+14.2%), Stockholm ARN (+10.5%), Aten (+9.1%) och Lissabon (+8.3%)

Annons

GRUPP 3 Flygplatser – Catania (+12.1%), Lanzarote (+10.2%), Ankara ESB (+8.7%), Bergen (+7.9%) och Izmir ADB (+6.5%)

GRUPP 4 Flygplatser – Vatry (+63.0%) Santorini (+61.0%), Chisinau (+35.8%), Belgrad (+28.2%) och Tivat (+27.9%)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend