Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Nya EU-regler kommer att göra det lättare för företag att få tillbaka miljontals euro av gränsöverskridande skulder

DELA MED SIG:

publicerade

on

5020ec179039a897e9972a399b93f9f3Nya EU-regler som gör det lättare för företag att driva in fordringar över gränserna har antagits idag (13 maj) av EU:s ministrar. Medlemsstaterna i rådet (allmänna frågor) undertecknade den överenskommelse som nyligen nåtts med Europaparlamentet om att inrätta en europeisk order om kontobevarande (MEMO / 14 / 101) – en förordning som kommer att vara direkt tillämplig i medlemsländerna (förutom i Storbritannien och Danmark som har ett undantag på detta område). European Account Preservation Order är i grunden ett europeiskt förfarande som kommer att hjälpa företag att få tillbaka miljoner i gränsöverskridande skulder, vilket gör det möjligt för borgenärer att behålla det skyldiga beloppet på en gäldenärs bankkonto. Förslaget hade lagts fram av Europeiska kommissionen i juli 2011 (IP / 11 / 923).

"Varje euro räknas: Små och medelstora företag är ryggraden i de europeiska ekonomierna och utgör 99 % av företagen i EU. Cirka 1 miljon av dem har problem med gränsöverskridande skulder. I ekonomiskt utmanande tider behöver företag snabba lösningar på återkräva utestående skulder Det är precis vad den europeiska kontobevarandeordern handlar om", sa Johannes Hahn, kommissionär med ansvar för rättsväsendet under vicepresident Viviane Redings valledighet. "Dagens antagande är goda nyheter för Europas små och medelstora företag och ekonomin. Tack vare dessa nya regler kommer små företag inte längre att tvingas driva dyra och förvirrande stämningar i främmande länder."

Medan EU:s inre marknad gör det möjligt för företag att träda in i gränsöverskridande handel och öka sina inkomster, har omkring 1 miljon småföretag idag problem med gränsöverskridande skulder. Upp till 600 miljoner euro per år i skulder avskrivs i onödan eftersom företag tycker att det är för skrämmande att driva dyra, förvirrande rättegångar i främmande länder. Den europeiska kontobevarandeordern kommer att hjälpa till att driva in skulder över gränserna genom att förhindra gäldenärer från att flytta sina tillgångar till ett annat land medan förfaranden för att få fram och verkställa en dom i sak pågår. Det skulle således förbättra möjligheterna att framgångsrikt återvinna gränsöverskridande skulder. Efter offentliggörandet i den officiella tidningen – EU:s stadgarbok , förväntad i juni 2014, kommer förordningen att vara direkt tillämplig i medlemsländerna (förutom i Storbritannien och Danmark).

Bakgrund

Den nya European Account Preservation Order kommer att tillåta borgenärer att spara pengar på bankkonton under samma villkor i alla EU:s medlemsstater (förutom Storbritannien och Danmark där de nya EU-reglerna inte kommer att gälla). Viktigt är att det inte kommer att ske någon förändring av de nationella systemen för att bevara medel. Borgenärerna kommer att kunna välja detta europeiska förfarande för att driva in fordringar utomlands i andra EU-länder. Det nya förfarandet är ett interimistiskt skyddsförfarande. För att faktiskt få tag i pengarna måste borgenären alltid få en slutgiltig dom i ärendet i enlighet med nationell lagstiftning eller genom att använda något av de förenklade europeiska förfarandena, såsom det europeiska småmålsförfarandet.

Den europeiska förordnandet om bevarande av konton kommer att vara tillgänglig för borgenären som ett alternativ till förfaranden som finns enligt nationell lagstiftning. Det kommer att vara av skyddande karaktär, vilket innebär att det bara blockerar gäldenärens konto men inte tillåter att pengar betalas ut till borgenären. Förfarandet kommer endast att gälla för gränsöverskridande ärenden. Den tillhandahåller gemensamma regler för jurisdiktion, villkor och förfarande för att utfärda ett beslut; en order om avslöjande avseende bankkonton; hur den bör verkställas av nationella domstolar och myndigheter; och rättsmedel för gäldenären och andra delar av svarandens skydd.

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor (JURI) röstade för att stödja kommissionens förslag (MEMO / 13 / 481) i maj 2013. Ministrarna diskuterade förslaget vid justitierådets möte den 6 juni 2013 och nådde en allmän riktlinje den 6 december 2013 (SPEECH / 13 / 1029). Europaparlamentet gav sitt stöd för förslaget vid en omröstning i plenum i april 2014 (se MEMO / 14 / 308).

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend