Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomisk styrning

Att fira europeiskt territoriellt samarbete: Fyra gränser, fyra problem, fyra lösningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

EM-dagenThe particular challenges faced by the third of EU citizens who live and work in Europe’s border regions will be highlighted at an event that aims to show how EU Regional Policy is helping local people find solutions through European Territorial Co-operation.

More than 8,000 ETC projects were supported in Europe’s regions between 2007-2013 – in EU members and non-member states alike. Most of these have been centred around the EU’s 60 internal borders and the citizens who live there. Relatively small in budget, the projects have many concrete outcomes: removing barriers to better security, transport, education, energy, health care, training and job creation.

19-20 maj äger det årliga mötet i Bryssel för förvaltningsmyndigheterna för de europeiska territoriella samarbetsprogrammen (ETC) som övervakar dessa projekt. De kommer att få sällskap av personer som har dragit nytta av och deltagit i fyra flaggskepps gränsöverskridande regionala projekt. Resande från olika delar av EU kommer dessa läkare, poliser, hantverkare och studenter att ansluta sig till representanter för gränsregioner, inklusive Sammanslutning av europeiska gränsområden, för att dela sina erfarenheter av hur EU:s gränsöverskridande projekt har hjälpt till att tackla utmaningar från kompetensflykt, säkerhet, hälsa, arbetslöshet och brist på utbildningskvalifikationer.

Det europeiska territoriella samarbetet, även känt som Interreg, firar sitt 25-årsjubileum nästa år, har blivit en viktig hörnsten i den europeiska regionalpolitiken.

EU Regional Policy Commissioner Johannes Hahn said: “Territorial co-operation is at the very heart of the European ideal. These sorts of projects show Europe in action, not just between governments but co-operating at the most local level. We should bear this in mind as we prepare to vote in the European elections. This is a concrete example of what Europe is doing for its citizens – whether in the area of health, security, education or preserving our traditions and culture. European territorial co-operation is about building trust, sometimes between neighbours that were once enemies, bringing people together in their daily lives and ensuring that shared problems are solved together.

He added: “Another important element of these projects has been the part they have played in integrating the EU’s newer Member States. As the external borders of the EU are constantly evolving, co-operation with the non-EU neighbouring countries has played and continues to play a crucial role in the enlargement process and the creation of stronger links for further integration, such as with the Balkans.”

För 2014-2020 anslås nästan 10 miljarder euro till europeiskt territoriellt samarbete, varav cirka 6.6 miljarder euro kommer att gå till gränsöverskridande regioner. Även om Interreg-programmen har skapat betydande resultat under åren, kommer den nya perioden att kräva att vart och ett av de 91 programmen är mer fokuserade vad gäller resultat och prioriteringar, i linje med EU:s nya reformerade sammanhållningspolitik. Detta bör säkerställa maximal effekt och ännu effektivare användning av investeringarna.

Annons

At this May19-20 meeting, a video contest ‘Border issues, Border solutions’ will be launched to highlight the results and benefits of regional co-operation. The winners will be announced during the European Co-operation Days mid-September in Milan (Italy). Project participants and local representatives will also be available to speak to journalists during the event.

De fyra projekt som presenterades

The ‘Greater Region University’ project – BE/DE/FR/LUX

Medan de offentliga utgifterna för högre utbildning skärs ned i många medlemsländer, gick sex universitet (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université du Luxembourg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) från fyra grannländer samman för att upprätthålla excellens i akademiska och forskningsstandarder för sina mer än 125,000 6,500 studenter och XNUMX XNUMX forskare och föreläsare. Detta samarbete har ökat den gränsöverskridande rörligheten mellan studenter och forskare och kommer att ytterligare utveckla Storregionen till en motor för ekonomisk tillväxt.

The ‘De-mine’ project – HU/HR

Life-threatening land mines along the Croatia‑Hungarian border during the 1990s conflict in former Yugoslavia were uncovered in 2011. The Hungarian authorities declared some of the border area an off-bounds danger site. EU funds have helped remove the mines protecting the population and clearing the way for many cross-border ‘Natura2000’ conservation areas boosting sustainable tourism. The project is part of the EU Strategy for the Danube Region (EUSDR).

‘Telediag’ project – RO/SR

Med stöd av EU-investeringar är hälsoinstitutioner i Rumänien och Serbien nu bland de främsta medicinska centra för världsomspännande telemedicin. Projektet innebär att dela ett unikt telemedicinsystem, vilket gör att deras läkare kan använda innovativ e-informationsteknik för att tillhandahålla långdistanssjukvård för patienter. Detta har minskat medicinska kostnader, gett bättre, snabbare och säkrare diagnostik, med en verklig förbättring av hälso- och sjukvårdstjänsterna vid den rumänsk-serbiska gränsen.

‘Academy of Crafts’ projects – SI/HU

A threat to the long-standing crafts tradition in this part of Slovenia and Hungary prompted this project. Fewer people were following professional training, forcing some arts and crafts schools to close down. The “Academy of Crafts” project, has helped reverse the creating new opportunities for young people and preserving this cultural heritage. Some 1,000 entrepreneurs took part in this project.

Bakgrund

Europeiskt territoriellt samarbete är ett centralt mål för EU:s regionalpolitik. Europeiska regioner och städer uppmuntras att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk. De huvudsakliga typerna av samarbetsprogram är:

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend