Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

FN-rapport dokumenterar "alarmerande" försämringar av mänskliga rättigheter i östra Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

05-06-Ukr1FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay sa den 16 maj att en ny FN-rapport som tagits fram av hennes 34 man starka övervakningsteam i Ukraina visar "en alarmerande försämring av människorättssituationen i östra delen av landet, såväl som allvarliga problem som uppstår. på Krim, särskilt i förhållande till Krimtatarerna”.

Hon uppmanade "de som har inflytande över de väpnade grupperna som är ansvariga för mycket av våldet i östra Ukraina att göra sitt yttersta för att tygla dessa män som verkar angelägna om att slita isär landet".

Den 36 sidor långa rapporten är den andra som produceras av FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter, baserat i fem ukrainska städer, sedan den sattes in av högkommissarie för mänskliga rättigheter i mars. Den omfattar perioden 2 april till 6 maj.

Rapporten gör ett antal iakttagelser och rekommendationer som rör det program för rättsreformer som pågår i landet, bland annat uttrycker man oro över lagen om återställande av trovärdigheten för rättsväsendet i Ukraina, som trädde i kraft den 10 maj.

Samtidigt som man noterar att många fredliga demonstrationer och demonstrationer fortsätter att äga rum i Ukraina, beskriver rapporten "en ökande tendens i vissa kritiska stadsområden att sammankomster av oppositionella grupper hålls samtidigt, vilket ofta leder till våldsamma konfrontationer." Den noterar också "upprepade våldshandlingar mot fredliga deltagare i demonstrationer, främst de som stödjer Ukrainas enhet och mot laglösheten i städerna och byarna i östra Ukraina. I de flesta fall gjorde den lokala polisen ingenting för att förhindra våld, medan den i vissa fall öppet samarbetade med angriparna.”

Med en lista på många specifika exempel på riktade mord, tortyr och misshandel, bortföranden, hot och vissa fall av sexuella trakasserier – mestadels utförda av välorganiserade och välbeväpnade anti-regeringsgrupper i öst – uppmärksammar rapporten också försvunna personer, inklusive 83 som fortfarande saknas efter att ha försvunnit under händelserna relaterade till de ursprungliga Maidan-protesterna i Kiev. I öst har det skett en oroande ökning av bortföranden och olagliga interneringar av journalister, aktivister, lokala politiker, representanter för internationella organisationer och medlemmar av militären, säger rapporten. Medan några senare har släppts, har kropparna av ett antal andra dumpats i floder eller andra områden, och en del förblir outredda. Problemet har varit särskilt markant i och runt staden Slovyansk, i Donetsk-regionen, med en grupp som kallas "Slovyansk självförsvarsenhet" starkt inblandad.

Rapporten noterar också fall då den statliga säkerhetstjänsten och arméenheter som verkar i öst har anklagats för att ha dödat individer och för att vara ansvariga för påtvingade försvinnanden. "Säkerhets- och brottsbekämpande insatser måste vara i linje med internationella standarder och garantera skyddet av alla individer vid alla tillfällen," står det i rapporten och tillägger att "... brottsbekämpande organ måste se till att alla fångar är registrerade och ges juridisk granskning av skälen. av deras frihetsberövande."

Annons

Rapporten uppmärksammar särskilt det försämrade klimatet som media står inför i östra Ukraina. "Journalister, bloggare och annan mediepersonal, antingen baserad i regionen eller på besök, står inför ökande hot och hot, inklusive bortförande och olagligt frihetsberövande av väpnade grupper", heter det i rapporten och noterar anklagelser om att "vid kontrollpunkterna för Slovyansk, det finns listor över journalister och andra som den väpnade gruppen söker, med fotografier och personuppgifter.”

Övervakare från FN:s kontor för mänskliga rättigheter säger att de var medvetna om "minst 23 journalister, reportrar, fotografer (både utländska och ukrainska medborgare) som har blivit bortförda och olagligt fängslade, främst i Slovyansk".

"Kampen för kontroll över medierna och vem som kan sända var, fortsätter i Ukraina, särskilt i öster", tillägger rapporten och citerar många exempel på trakasserier, hot och blockerade sändningar i östra Ukraina och särskilt på Krim, där ett antal radio- och TV-stationer har fått helt sluta sända.

Rapporten noterar många svårigheter som uppstår på grund av att "Ryska federationens lagstiftning upprätthålls på Krims territorium, i strid med FN:s generalförsamlings resolution 68/262". Detta, fortsätter det, "skapar svårigheter för invånare på Krim eftersom det finns många skillnader med ukrainska lagar". Ett särskilt exempel rör det stoppande den 6 maj av programmet för opioidsubstitutionsterapi (OST) som hade varit tillgängligt för HIV/AIDS-patienter på Krim såväl som i resten av Ukraina. "Majoriteten av tidigare OST-patienter möter nu försämring av sitt hälsotillstånd på grund av det faktum att denna behandling har begränsats", står det i rapporten.

Rapporten belyser ett antal andra framväxande problem på Krim, särskilt i relation till krimtatarerna och minoriteterna. Krimtatarerna, som anklagades för förräderi och tvångsdeporterades en massetill Centralasien av Stalin-regeringen i Sovjetunionen för 70 år sedan den 18 maj 1944, fick endast återvända till Ukraina under 1990-talet.

Rapporten noterar en alarmerande utveckling kring frågan om medborgarskap efter avtalet mellan Ryska federationen och myndigheterna på Krim, som föreskriver att medborgare i Ukraina och statslösa personer som permanent bor på Krim eller i Sevastopol ska erkännas som medborgare i Ryska federationen . Det finns rapporter om att de som inte ansökt om medborgarskap senast den 18 april "utsätts för trakasserier och hot".

Krimtatarerna står inför många andra problem: dessa inkluderar rörelsefriheten för sina ledare (av vilka flera nekades inresa när de försökte åka tillbaka till Krim från andra delar av Ukraina); fall av fysiska trakasserier; restriktioner för krimtatariska medier; rädsla för religiös förföljelse av dem som är praktiserande muslimer; och ett hot från Krim-åklagaren att arbetet i Krim-tatarernas parlament kan tillkännages olagligt och avslutas. Redan mer än 7,200 XNUMX människor från Krim – mestadels krimtatarer – har blivit internt fördrivna i andra delar av Ukraina.

Rapporten noterar att ombudsmannens regionala kontor på Krim har tvingats stänga, och uttrycker oro för "NGO:s baserade på Krim som nu kommer att verka enligt lagen om utländska agenter i Ryska federationen. Detta kommer potentiellt att påverka deras verksamhet, eftersom det sätter restriktioner på mottagandet av utländsk finansiering. Det finns ingen sådan lag i Ukraina.”

Högkommissarien uppmanade alla ukrainska politiska ledare att undvika alla åtgärder som ytterligare skulle hetsa upp situationen, och noterade att landets befolkning bör få rösta om sin framtid i en fredlig och säker miljö under valet som är planerat till den 25 maj.

"Rapporten noterar hur presidentkandidater trakasseras och ibland fysiskt attackeras," sa hon. ”Fria, rättvisa och transparenta presidentval – i linje med relevanta internationella standarder – är en viktig faktor om spänningarna ska minska och lag och ordning återupprättas, vilket naturligtvis är avgörande för en fredlig utveckling av landet och alla dess invånare. Istället underblåser den fortsatta retoriken om hat och propaganda, i kombination med mord och andra våldshandlingar, eskaleringen av krisen i Ukraina”, tillade hon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend