Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Vetenskapen om skakning: Spåra vibrationer för att förbättra säkerheten

DELA MED SIG:

publicerade

on

London_SpezialNervös inför vibrationer? När din bil börjar skaka utan någon uppenbar anledning eller när planet mullrar under start eller landning, betyder det att det är ett verkligt problem? Ett EU-finansierat team analyserade vibrationer och utvecklade ett självdrivet trådlöst sensorsystem som samlar in vibrationsinformation och förhindrar maskinfel. Denna teknik kan dramatiskt förbättra säkerheten i många av våra dagliga aktiviteter. Ett europeiskt järnvägsföretag har redan antagit systemet, vilket minskar trafikstörningarna för passagerare och minskar underhållskostnaderna.

Vibrationer är en daglig företeelse i ett stort antal maskiner, för att inte tala om i byggnader, broar och annan infrastruktur. Det är ett normalt fenomen: i de flesta fall finns det ingen anledning till oro, men noggrann övervakning är nödvändig. Vibrationer orsakar slitage och kan leda till utrustning eller strukturella fel. Ingenjörer inom WiBRATE projekt har kommit med en innovativ ny teknik för att upptäcka och analysera de bakomliggande orsakerna till vibrationer i ett brett spektrum av applikationer. Den består av en självdriven trådlös vibrationskontroll- och övervakningsplattform som kan monteras på tåg, anläggningskonstruktioner, energiinstallationer som petrokemiska anläggningar och maskineri på fabriksgolvet på några minuter. En del av styrkan och det unika med systemet är att det inte finns något behov av batterier: sensorsystemet omvandlar vibrationerna till kraft. Och all data överförs trådlöst.

EU investerade 2.85 miljoner euro i WiBRATE-projektet för att utveckla och testa detektorer. Sensorsystemet är skapat av ett konsortium av forskningscentra och företag, ledda av University of Twente i Nederländerna. Mindre än två år in i projektet och WiBRATE-konsortiet har belönats med ett av sina första industrikontrakt, från Southeastern Railways i Storbritannien.

Europeiska kommissionens vice ordförande NeelieKroesEU, Som ansvarar för Den digitala agendan, said: “Europeans spend a significant part of their lives on public transport, and they want to rely on it! Our journeys should be safe, and as predictable as possible. This project can help make a difference – it is another example of how new technologies can improve our daily lives. With a boost from the EU, research teams are able to develop their best ideas. Then they can bring their findings to the market, for the benefits of citizens and businesses..”

Hålla tågen igång i tid

British Southeastern Railways installed the new sensor system on a number of its trains and found they worked impressively by delivering significant reductions in operational and maintenance costs – some €12 000 per train per year, as well as improving safety in helping identify premature failures. Train operators get real-time information on the health status of the trains, allowing constant monitoring and prevention. This, Southeastern says, reduces service disruptions for passengers and optimizes the use of its assets. “The technology has attracted attention from European train operators in a number of countries including Sweden, Italy, Spain, Ireland and Germany,” explains project coordinator Prof. Paul Havinga, of the University of Twente.

Stor övervaknings- och kontrollmarknad

The technology appears to have a breathtaking range of applications. “Imagine for example a factory where machines are equipped with intelligent sensors that detect impending failures by monitoring vibrations,” says Prof. Havinga. “The sensors can be installed with minimum effort and cost. They create an ad hoc intelligent network that can supervise the machinery on a continuous basis and eliminate the labour-intensive process of periodic monitoring.”

Annons

Projektpartnerna går snabbt för att ta sina resultat till övervaknings- och kontrollmarknaden. Denna sektor – som sträcker sig från larmsystemet i ditt hus till kontroll- och styrutrustningen för en verktygsmaskin i fabriken – representerar 750,000 2020 jobb i EU. År 143 förväntas övervaknings- och kontrollintäkterna växa till XNUMX miljarder euro, dubbelt så mycket som mobiltelefoner drar in (se studie).

WiBRATE-projektet koordineras av University of Twente. Andra partners är det schweiziska universitetet Universita Della Svizzera Italiana, Fiats forskningscenter i Italien, IT-jätten Honeywell (Indien), mekatronikledaren LMS International (Belgien), och projektets små och medelstora företag: Inertia Technology (Nederländerna) och Perpetuum (Storbritannien), vinnare av det sydöstra kontraktet.

Bakgrund

WiBRATE-projektet tilldelades finansiering från EU Sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling (#FP7 – 2007-2013). The new EU research and innovation programme Horizon 2020 # H2020 lovar ännu fler genombrott med 80 miljarder euro i finansiering tillgänglig under de kommande sju åren (2014 till 2020).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend