Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Flygplatserna reagerar på kommissionens rapport om direktivet om flygplatsavgifter

DELA MED SIG:

publicerade

on

flygplatsDen 19 maj släppte EU-kommissionen en formell rapport om medlemsländernas tillämpning av EU-direktivet om flygplatsavgifter, som trädde i kraft 2009.

ACI EUROPE tog tillfället i akt att understryka det generellt framgångsrika genomförandet av direktivet i hela Europa, men betonade också behovet av att flygplatsregleringen utvecklas för att bättre återspegla verkligheten på marknaden.

Även om direktivet i huvudsak bygger på antagandet att flygplatser är naturliga monopolister och att deras avgifter måste granskas, inser kommissionen nu att utvecklingen av nya flygbolags affärsmodeller har resulterat i en förskjutning av förhandlingsstyrkan mellan flygplatser och flygbolag - till gynnas av det senare. Detta är dock inte längre begränsat till regionala flygplatser och lågprisbolag vid en tidpunkt då "flygbolagshybridisering" håller på att bli spelregeln – med lågprisbolag som flyttar upp på marknaden och fullservicebolag anpassar sig. Framväxten av globala hubbar, särskilt i Mellanöstern, har också under en tid lagt till ett betydande konkurrenstryck på våra europeiska hubbar. En omfattande studie Airport Competition i Europa släpptes redan 2012, som dokumenterar och kvantifierar denna utveckling.

Generaldirektör ACI EUROPE Olivier Jankovec sa: "Flygplatser kan inte flytta till ett bättre marknadsläge, till skillnad från flygbolag som har ett brett utbud av flygplatser att flyga från. Allt flygplatser kan göra är att arbeta hårt för att göra deras marknadsläge mer attraktivt. Det betyder att för varje flygplats är det ett centralt affärskrav att erbjuda konkurrenskraftiga avgifter, för att behålla befintlig trafik och attrahera nya flygtjänster – allt utan behov av regulatoriska ingripanden!”

Spänningarna mellan föreskrivande reglering och dynamisk konkurrens är redan uppenbara i frågor som avgiftsincitamentssystem som flygplatser har utvecklat för att stödja flygbolagens tillväxt, såväl som i differentieringen av de tjänster som erbjuds flygbolagen. Dessa spänningar visar sig inte bara mellan flygplatser och flygbolag utan också mellan etablerade flygbolag och nya aktörer. Det finns helt klart en risk att regleringen hamnar i mitten – potentiellt undergräver normala kommersiella interaktioner och begränsar konkurrensen.

Jankovec tillade: "Nu när vi inte längre kan utgå ifrån att flygplatsen är den dominerande parten i förhållandet mellan flygplats och flygbolag, måste målet med flygplatsreglering omprövas – tillsammans med dess omfattning och innehåll. De potentiella fördelarna för flygsektorn och den resande allmänheten är betydande. Vi är glada över att kommissionen verkar vara villig att se i den riktningen och vi ser mycket fram emot att bidra till Thessaloniki-forumet nästa månad.”

Thessalonikis forum för tillsynsmyndigheter för flygplatsavgifter, som kommer att äga rum den 13 juni under överinseende av det grekiska ordförandeskapet i EU, kommer att diskutera tillämpningen av direktivet och förändringar i det konkurrensutsatta landskapet där flygplatser verkar.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend