Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: Där nepalesiska kvinnor, en brittisk sjuksköterska och en parlamentsledamot korsas vägar

DELA MED SIG:

publicerade

on

RS15082_VSO_day7_0002Av Cath Nixon

Jag är en hälsosköterska från norra England och återvände nyligen från en livsavgörande erfarenhet som arbetar för en kvinnoorganisation som heter WEAF och på ett lokalt sjukhus på landsbygden i Nepal. I mer än två år blev jag folkhälsovolontär med VSO (Voluntary Services Overseas), lämnar min bekanta värld för att arbeta med lokala samhällen som visade mig vad det innebär att behöva kämpa för att hävda sina rättigheter som kvinna. Jag har återvänt med ett åtagande att höja deras röster på den internationella sfären där det är möjligt, vilket tog mig till mitt första möte med en MEP-kandidat som söker val i nordvästra England denna vecka.

Globalt lider kvinnor oproportionerligt mycket av fattigdom. Även om de slutför 66 % av världens arbete, tjänar de bara 10 % av världens inkomster och 1 % av världens egendom. När kvinnor däremot tjänar återinvesterar de 90 % av sin inkomst i sitt samhälle och sin familj. Denna skillnad är mycket tydlig i Nepal.

Medan jag stödde Women's Empowerment Action Forum (WEAF) i Dailekh i mitten av Nepal träffade jag inspirerande kvinnor som gjorde fantastiska saker för att ta itu med obalanser mellan könen i samhället. När de fick en röst i de beslut som påverkar deras liv visade kvinnor att de gjorde positiva förändringar. De krävde bättre mödra- och preventivmedelstjänster, de krävde att lagar om våld mot kvinnor som fastställts på nationell nivå implementeras lokalt och de visade att de var redo att kampanja för att flickor och pojkar ska ha lika utbildning

I Nepal såg jag på egen hand vilken skillnad utvecklingsbistånd kan göra för människor som lever i fattigdom. Under de 12 år som WEAF har finansierats har medlemmarna lyckats utmana vissa sociala normer i ett patriarkalt samhälle. De har avsevärt minskat frekvensen av livmoderframfall i området (som kan påverka 50 % av kvinnorna) och minskat traditionella metoder som Chau Padi (att hålla kvinnor i ladugården under sin menstruation). Finansiering från internationella givare som EU har avsevärt hjälpt till med detta.

Tillbaka i Storbritannien arrangerade jag ett möte med MEP-kandidaten för nordvästra, herr Afzal Khan. Jag ville inspirera Khan att bli en utvecklingsmästare i nästa Europaparlament. Mr Khan är Manchesters före detta borgmästare och har en stark historia av välgörenhetsarbete och säger att internationell utveckling är något han brinner för. Om han blir vald hoppas han kunna sitta i parlamentets utvecklingsutskott (DEVE) där han kan hålla EU-kommissionären ansvarig för att se till att utvecklingsbiståndet riktas dit det mest behövs. Mot bakgrund av diskussioner globalt om vad som följer efter FN:s millennieutvecklingsmål, post-2015 agendan, försäkrade Khan mig att om han blir vald kommer han att förespråka ett fristående genusmål med fokus på att öka kvinnors deltagande i det offentliga och politiska livet också som jämställdhetsintegrering över alla mål.

Jag hoppas att valet till Europaparlamentet på torsdag (22 maj) kommer att leverera ett parlament som kommer att stödja internationell utveckling och fortsätta att säkerställa att organisationer som WEAF kan kämpa för att kvinnors röst ska höras och i slutändan för att alla kvinnors mänskliga rättigheter ska förverkligas .

Annons

Video och förstahandskonto från Cath Nixon för VSO.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend