Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU-val: Valkvällen är över – vad följer?

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140526PHT48433_originalEU-valet ligger nu bakom oss, men många frågor har ännu inte besvarats. De närmaste dagarna borde kasta mer ljus över vem som blir nästa kommissionsordförande och vilka politiska grupper som kommer att hitta en gemensam grund för att utforma det nya parlamentets dagordning. Här är en kort titt på vad som kommer härnäst.

Ny kommissionsordförande

Talmanskonferensen, som består av ledarna för de parlamentariska grupperna och Europaparlamentets ordförande, träffas tidigt tisdagen den 27 maj för att diskutera vad resultatet av valet till Europaparlamentet betyder för det politiska landskapet i Europa och parlamentet självt, samt hur de kommer att påverka valet av EU-kommissionens ordförande.

För första gången någonsin presenterade europeiska politiska partier officiella kandidater till toppposten i EU-kommissionen, EU:s verkställande organ med ansvar för att formulera och genomdriva EU:s politik som måste godkännas av parlamentet och de nationella regeringarna. På valnatten sa de flesta av dessa kandidater att den nya kommissionens ordförande borde vara en av dem.

Den officiella nomineringen bör komma under de kommande veckorna från Europeiska rådet, där EU:s stats- och regeringschefer möts. Det första steget för dem är den informella middag de har i Bryssel på tisdag kväll för att diskutera frågan. Lissabonfördraget säger att de i sitt val av kandidat ska ta hänsyn till valresultaten.

Den nominerade kandidaten kommer sedan att försöka samla stöd från politiska grupper i parlamentet, som förväntas rösta om huruvida rådets kandidat ska godkännas eller inte under plenarsessionen den 14–17 juli. För att den nominerade ska få Europaparlamentets godkännande bör över hälften av alla ledamöter, vilket betyder minst 376, rösta för hans eller hennes fördel.

Nya politiska grupper

Annons

En annan fråga att hålla utkik efter är om nya grupper dyker upp i parlamentet efter valet. Enligt EP:s arbetsordning krävs minst 25 ledamöter från en fjärdedel av alla EU-länder (dvs. sju) för att bilda en ny grupp. De officiella politiska grupperna i Europaparlamentet bör inrättas före den första plenarsessionen som börjar den 1 juli.

During the first plenary session in July, MEPs  will choose a new president and the vice-presidents of the Parliament. Learn more about the procedures from the European Parliament’s infographic här..

Provisorisk resultat publicerad i måndags kl. 15 CET visade att EPP vann 50 platser i det nya parlamentet, före S&D (213 platser), ALDE (190 platser) och De gröna (64 platser). ECR förväntas vinna 53 platser, GUE/NGL 46 och EFD -42. Antalet parlamentsledamöter som kommer från partier/listor som var bland de grupplösa i det avgående parlamentet är 38, medan ytterligare 41 platser erövrades av nya partier/kandidater som fortfarande inte är anpassade till någon av de befintliga grupperna. Resultaten kommer att uppdateras tills de är slutgiltiga.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend